Alla afghaner är inte fiender.

Beredskap och utryckning

Dags för en liten lägesrapport. De senaste två veckorna har varit hektiska med många patruller, mycket campvaktande, vilket leder till lite sömn och dåligt med mat eftersom vi ofta äter grönpåse. Vilket är frystorkad mat.

Det har som vanligt skjutits av insurgenter runtomkring oss, men aldrig på oss och vi hinner aldrig fram i tid för att fånga in dem där dom härjar. Det slutar allt för oftast med att vi står stilla och observerar hela nätterna efter fiender som antagligen för länge sedan försvunnit därifrån eller plötsligt gömt sina vapen och därmed blivit civila. Dom beskjuter de olika polisposteringarna var och varannan natt. Jag tycker det är oerhört märkligt. Dom träffar sällan någonting. Vad är deras syfte med att skjuta? Att störa poliserna och oss? Jag menar...om dom ändå har vapen och manskap varför försöker dom inte slå ut polisstationerna helt och hållet då om dom ändå skjuter mot dom så ofta. Eller är dom rädda att ISAF blir arga på riktigt då?

Något som oroar iallafall är att det sprängdes en IED (Improvised Explosive Device) på Route five nyligen. Ett vägavsnitt vi använder oss av så gott som daligen. Jag är inte rädd för en taliban med an AK47 (automatkarbin 47), men jag är rädd för deras IED.

Det är hur som helst irriterande att gång på gång rycka ut dit det skjuts och bara kunna konstatera att ja...dom har varit här men är det inte längre. Det tär på oss allihopa då det detta innebär frustration, lite sömn och lite mat. Det är sällan vi får sova mer än tre, fyra timmar per dygn när vi är ute. Och dom få timmarna vi får är det inte direkt någon vidare kvalité i då dom ofta spenderas på Stridsfordonets pansar eller i en alldels för kort NATO-brits i ett alldeles för varmt tält.

Men humöret är i skrivande stund på topp. Min grupp har fått ett annat uppdrag några dagar, utan vårt stridsfordon i en helt annan stad. Där det är en helt annan atmosfär. Staden jag tillbringade större delen utav min förra mission i. Sheberghan. Vi ska hjälpa PO (Provincinal office) att bevaka och hjälpa till med allehanda sysslor på en ny camp som byggs i staden. Här har vi varit sedan tisdags. PO personalen är riktigt trevliga och behandlar oss mycket bra. Det är riktigt bra mat här, inga klädkoder, avslappnat och verklighetsanpassat.

Vi har det bra här och känner inte att vi har någon brådska med att bli avlösta. Det jag gillar så mycket med Sheberghan är att här fokuserar man på jobbet man ska utföra, inte hur man är klädd när man gör det.