Blackwaters arbetsmetoder är ingenting vi vill förknippas med.

Blackwater

Under ett rutinuppdrag där vi tvingas spärra av en väg under en tid stannar plötsligt två fordon framför mig och sex man hoppar ur bilarna med Kalashnikovs på magen. De har ett västerländskt utseende och hade det inte varit för den obefintliga skyddsutrustningen skulle de ha kunna varit brittiska, tyska eller amerikanska soldater.

De bär alla olika kläder, är klädda i kortärmad tröja, solglasögon, mycket magasin, en Leatherman och radio. Inget mer. De jobbar för Blackwater och jag inleder en intressant diskussion om deras närvaro och hur de arbetar. De är trevliga, avspända och behjälpliga i arbetet med att försöka ordna kaoset med trafiken. Anledningen till att vi spärrat av vägen är att en misstänkt vägbomb (IED) har observerats och att vi nu förbereder att spränga laddningen på plats. Till skillnad från många afghaner inser de situationens allvar så fort jag nämner IED och de ställer sig lugnt kring sina bilar och väntar, skrattar och pratar. Jag tillåts använda deras fordon som främre avspärrning och får bra kontakt och en intressant pratstund med dem.

Jag funderar på om min säkerhet förbättrats eller försämrats i deras närvaro men kommer inte fram till något. Rutin och eldkraft är givetvis tillfört men samtidigt kan de utgöra ett attraktivt mål för personer som inte gillar deras arbetsmetoder – att skjuta först och fråga sen. Jag gör nog bäst i att tydligt markera våra organisationers avskildhet.

 

Kommentarer

  • 2010-02-01 skrev Jane

    Ännu en intressant blogg och fler insikter om vad som försigår i ett land långt borta. Blackwater......aldrig hört talas om.Det säger mer om mig än om blackwater.Hur som haver så kastade jag mig snabbt ut i cyberspace för att få reda på lite mer. Med den nya kunskapen om blackwater så förefaller det vara en klok strategi att vara vänlig och samtidigt distanserad. Jane

  • 2010-02-01 skrev Magnus

    Jane, Blackwater är ett amerikanskt Private military corporation som anlitas av myndigheter världen över för att hjälpa till med personskydd och annat. De har har varit involverade i flera uppmärksammade skandaler där civila fått, till synes helt oprovocerat, sätta livet till. Irakierna har starka invändningar mot dem men samtidigt uppskattas de ofta för att åta sig eskort och skyddsuppdrag som "vanlig" militär anser för riskfyllt.

    För övrigt är det helt rätt att markera avstånd mellan de statliga våldsmonopolen och dessa företag. De må fylla en viktig funktion men deras rykta kan svärta ner våra duktiga soldaters dito.

    Blackwater har för övrigt bytt namn till Xe.

blog comments powered by Disqus