Filter: Visar bara inlägg från oktober 2010

 • Misslyckad IED

  Lite vad som har hänt senaste veckan.

  Vi ryckte ut till en plats där en detonation rapporterats in, på platsen fanns liken efter två afghanska män, huruvida männen var insurgenter som dött i ett misslyckat försök att plantera en IED eller om det var två civila som kört på en laddning riktad mot oss är oklart, enligt min uppfattning tyder det på det förstnämnda.

  Vi har varit på en i mängden maratonpatruller. Där vi bland annat har genomfört en sökoperation i området där vi och Alphaplutonen blev beskjutna förra veckan. På det stället stannade vi över natten för att lösa uppgift. På kvällen detonerade det en IED i närheten av oss, men som tur var för långt ifrån för att kunna göra någon skada. Vi fick information om att det rörde sig ett antal grupper med insurgenter i det område som planerade ett överfall mot både oss och en grannpluton i närheten. Men vi visade för dem att vi visste om deras närvaro. Vilket skrämde iväg dem till slut.

  Nu åker jag hem till sverige några dagar. Bäst man ställer in sig på riktigt kallt väder. Dagstemperaturen här ligger på runt 25 plusgrader. Vilket vi tycker är lite småkyligt.

 • Ceremoni på Marmal.

  Tunga dagar

  "Kenneth var den absolut bästa soldat jag någonsin jobbat med, Han är också en av dem finaste människor jag någonsin träffat. Det tycker jag folk ska få veta. Jag hade offrat mig för honom när som helst" Säger Kenneths rumskamrat och nära vän när jag frågar honom hur det känns och om jag får nämna detta i bloggen. "Om någon opponerar sig mot att du skriver om honom och händelsen så hänvisa till mig" säger han. "Han dog görandes det han älskade att göra. En tröst om än en klen sådan."

  Det har varit några tunga dagar av sorg här på Camp Northern Lights, med dödsfall och två allvarligt skadade soldater. Alpha plutonen har gjort ett fint arbete med att hedra sin stupade kamrat. Jag tycker så oerhört synd om dem. Tanken på hur Kenneths anhöriga hemma i sverige känner sig skrämmer mig. Det är det sista jag vill utsätta mina anhöriga för. Jag trivs med detta jobb, men känner att tiden som är kvar gärna får gå snabbt så mina anhöriga kan få andas ut. Det blir nu mer påtaligt vad man utsätter dem för där hemma.

  Det som hände den dagen är väl också allmänt känt vid det här laget. Min pluton hamnade under kraftig beskjutning av "Small arms fire och RPG´s". Ett par gånger smattrade det obehaligt nära runt våra huvuden. Vilket ännu en gång fick en att göra sig mindre än vad som egentligen är fysiskt möjligt. När det skjöts som mest så stack inte mycket mer än mina ögon och automarkarbin upp ur stridsluckorna. Det kändes viktigt att hela tiden ha observation då det för en stund kändes som att fienden inte var många meter från vagnen.

  Men vi löste ut striden på ett bra sätt tycker jag och när vi visste att Alphaplutonen var på väg för att hjälpa till så kändes det väldigt tryggt. Men dem kom aldrig fram.
  Jag hörde i min telehjälm någon av dem skrika "IED IED IED!"..."VI ÄR I STRID!". Varpå vi direkt drog oss ur vår strid och åkte så fort vi kunde till dem för att understödja där istället.

  Där hjälpte vi till att säkra området runt dem för att underlätta omhändertagandet av de skadade soldaterna som omhändertogs av sjukvårdspersonal i en av våra vagnar. Jag och min stf.gruppchef tog ned de amerikanska sjkvårdshelikoptrarna vid två tillfällen för att transportera Kenneth och hans sårade förare. Jag stog precis bredvid sjukvårspersonalen när man lastade in Kenneth i helikoptern.

  Jag tänkte att jag skulle tacka Kenneth att dem kom för att hjälpa oss och ge några krya på sig ord. Men ändrade mig när jag såg att han inte skulle vara mottaglig för några sådana ord. Jag skulle kanske ha gjort det ändå...

  Basker av...

  Vila i frid Soldat.

  Våra tankar går till dina efterlevande.

 • Trött pansarskyttesoldat.

  Öppna och säkra väg.

  I fredags rullade vi ut tidig morgon från camp northern lights för att påbörja en uppgift i en by där vi som som vanligt vet att det finns mycket bus. Uppgiften var att öppna en av vägarna in till byn och hålla den öppen tills att det anlände kontraktörer och ANP (Afghan National Police) som skulle påbörja byggandet av en polischeckpoint strax utanför byn.

  Vi anlände till platsen tidigt på fredagmorgon. Vi säkrade terrängen runt om vägen medans ett IEDD team (Improvised Explosive Device) sökte vägen efter bomber och minor. När dem var klar och hade lämnat platsen så stod vi kvar med våra vagnar och såg till så att ingen hittade på något bus under tiden vi  inväntade kontraktörer och poliser.

  Vi hade även förmånen att via radio spänt lyssna på när vår grannpluton utkämpade en långdragen strid i en närliggande by. Det gick även att i horizonten se när dem använde sig av sina granatgevär och rökgranater. Dem fick även hjälp av amerikanska stridsflygplan som vi såg passera ovan oss några gånger.

  ANA(Afghan National Army) fångade också vår uppmärksamhet där ett tag, då de denna dag patrullerade en bit av route five med sina attackhelikoptrar. Anledningen till det var att hålla ett vägavsnitt säkert för en passerande lastbilskaravan. Dem var enligt ryktet även i strid i detta område. Men det var inget vi såg eller hörde.

  26 timmar senare. Solen hade gått upp för flera timmar sedan, och vi hade varken sett röken av några kontraktörer eller afghanska poliser. MEN vägen var väldigt säker och väldigt öppen. Tack och lov blev våra trötta kroppar avlösta av en annan svensk enhet, som skulle stå för bevakningen under dagen. Samtidigt som dem löste av oss så anlände människorna som skulle påbörja byggandet av denna polischeckpoint. Vi tillbakaryckte till vår kära Forward Operation base. Där vi blev informerade om att vi skulle få vila åtta timmar innan det var dags att lösa av våra avlösare. För att fortsätta bevaka vägen och bygget.

  När vi så vaknade framåt fyra tiden på lördagseftermiddagen så fick vi tidigt veta att vi inte skulle dit och bevaka bygget längre. För poliserna hade ångrat sig av någon anledning. Dem ville inte längre bemanna en polischeckpoint där. Om dom inte hade tillräckligt med poliser för det eller om de bara är oroliga för att ha manskap i denna icke så vänligt inställda by är oklart. Kanske ville de att vi skulle bemanna den åt dem? Men när vår chef fick höra detta så gav han ordern att genast sluta bygga denna checkpoint.

  Så istället verkade det som att vi skulle få åka tillbaka tidigare än väntat till CNL (camp northern lights). Men ganska exakt efter att jag ätit klart min frukost/lunch/middag, eller vilket mål det nu egentligen var. Så fick vi order att göra oss marschfärdiga och vara redo att understödja en Afhansk polisenhet som befann sig i strid några kilometer från vår position.
  Vi lämnade FOB och anslöt till positionen där poliserna skulle vara i strid. Vi gjorde en omfattning med vår vagn och bärgarvagnen för att skära av fiendes eventuella flyktväg. Vi fick order att göra avsittning med två gruppers soldater och göra oss redo för närstrid. Jag dubbelkollade att jag hade en kula i loppet till min automatkarbin, Dammade av en 40mm granat till min granattillsats och såg till att jag hade bra med vatten med mig ifall det skulle bli långvarigt. Vi framryckte växelvis över ett bomullsfält som inte var helt lätt att forcera. En av oss trillade ner i ett vattendike, han reagerade snabbt nog för att rädda sin kulspruta från att bli dränkt. Vi intog eldställningar i enligt gruppchefsorder lämpliga riktningar. Vi såg endel människor vi tyckte uppträdde misstänksamt, men observerade ingen strid eller några beväpnade människor. Men vi  gjorde oss ändå redo för närstriden vi blivit beordrade att vara beredda på.
  Efter en stunds spanande i låga ställningar bland bomull och gräs fick vi information att denna strid var över för tre timmar sedan. Det hade tyvärr blivit ett missförstånd angående tidsförhållandena för deras stridskontakt. Vi fick order att göra uppsittning igen och bege oss tillbaka till FOB. Men magkänslan sa ändå att fienden var där i närheten av oss. Trots att striden var över för längesedan.

  Tillbaka på FOB så blev nästa order att göra oss marschfärdiga ännu en gång. Men denna gång för färd tillbaka till CNL där man hade lagt undan grillat kött och potatisgratäng åt oss i matsalen. 

  Det smakade väldigt gott och var ett värdigt avslut på helgens operation.

 • Funktionskontroll Rökkastare.

  Sökoperation

  Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade här. Mycket på grund av att det efter valperioden har varit lite lugnare i vårt område. Men också för att vår pluton har haft uppgiften vakta campen och stå i QRU (Quick Reaction Unit) beredskap en tid. Det har helt enkelt inte funnits så mycket att blogga om. Dock kan ni ju alltid besöka FS19 bloggen där olika soldater ur olika enheter också rapporterar om vad vi gör. http://www.FS19.se

  Men nu börjar det hända saker igen. IED (Improvised explosive device) läggs ut till höger och vänster åt oss, och det dröjer nog inte länge innan det börjar skjutas på oss igen.

  De senaste fyra dagarna har vi spenderat i "West of MeS" området, grupperade i det som börjar kännas som vårat andra hem. Närmare bestämt "Forward Operation Base XX".

  Vi grupperade ut i fredags och gjorde en fotpatrull samma kväll i en by vi besökt ett antal gånger senaste tiden. En by vi svenskar blivit beskjutna från alldeles för många gånger denna mission. Så det var dags att göra något åt saken.

  Reveljen gick vid 02.45 på lördagmorgon/natt, uppe före tuppen med andra ord. Vi gjorde oss marschfärdiga och redo att påbörja dagens sökoperation i tidigare nämna by. Vi grupperade vid strategiskt väl utvalda platser med våra vagnar runt om byn. För att snabbt kunna understödja våra svenska och afghanska enheter som genomförde själva sökuppdraget inne i byn. Och för att förhindra att eventuella Insurgenter flyr. Min grupp fick också delta i arbetet inne i byn. Vi fick till uppgift att hålla en mindre korsning i ena änden av byn. Också för att förhindra att fienden flyr eller att andra människor som inte ska ta sig ut eller in gör det. Inledningsvis hade vi understöd av amerikanska Apache helikoptrar. Man kände sig väldigt trygg så länge man hörde dem cirkulera ovanför oss där på morgonkvisten. Vi blev också påminda av deras besättning att hålla oss till vår korsning, så dom kunde hålla bättre koll på oss. Vådabekämpad av en Apache kändes inte aktuellt, så vi höll oss snällt vid vår korsning. Närmare betämt ganska precis fjorton timmar i samma korsning.

  Allt som dagen flöt på så blev det mer och mer uppenbart att vår ankomst var väntad. Då det knappt fanns en enda själ närvarande i byn denna dag. De människor vi observerade eller stoppade under dagen var lätträknade, och ingen av dessa var män. Det kan inte vara lätt att vara afghansk man i denna by om dem flyr varje gång vi är på ingång. Att dem visste att vi just denna dag skulle söka byn vill man ju inte tro, även om så verkade vara fallet.

  Vid ett av hussöken hussöket så fick min grupp gå med ANA/Afghan National Army) och ANP (Afghan National Police) in och söka. Eller rättare sagt hålla koll på dem så att allt går rätt till. Det var lättare sagt än gjort. För ganska tidigt började man hitta intressanta saker, som gjorde soldaterna och poliserna allt mer benägna att söka mer grundligt. Jag sa till dem vid ett tillfälle där dom satt och rev ut saker ur skåpen hejvilt, "ni plockar väl tillbaka det ni river ut?" Jag får till svar "Det kan kvinnorna göra senare... även om vi skulle plocka tillbaka det så kommer kvinnorna ändå att göra om det sedan". "Okej...jag kan ju inte tvinga dem...", tänkte jag. Det är deras land, de gör det på sitt sätt. Jag vill också tro att de kanske inte var lika varsamma med söket då det visade sig att i denna byggnad huserade det en buse.

  Det kom in fler och fler soldater och poliser i huset eftersom. Det blev efter en stund väldigt svårt att hålla reda på vad dom sysslade med, att vi endast förfogade över EN stackars tolk gjorde inte saken lättare. Det började även anlända fler och fler olika svenska enheter in i huset. Det var ett mindre kaos där inne ett tag. Min gruppchef ansåg till slut att vi var mer i vägen än vi var till nytta så vi återgick till vår ursprunliga uppgift att bevaka vår lilla korsning utanför byggnaden istället.

  En ganska lustig händelse vi skrattade lite åt innan hussöket började som jag vill dela med mig av. Innan vi visste att vi skulle in och söka huset så ville ANA och ANP själva påbörja söket. Samtidigt som en polis med förstärkning runt sig försiktigt öppnar dörren till huset så ställer sig en annan polis mot en mur och lägger upp sitt raketgevär i anläggning. Riktad mot poliserna som är på väg in i byggnaden. Det hela såg väldigt lustigt ut och man frågar sig hur han med raketgeväret tänkte. Vad skulle han göra om det började skjutas? Skjuta en raket rätt in i flera av sina kollegor? Återigen, det är deras land de jobbar på sitt sätt.

  Vi återgick efter detta till vår FOB (Forward Operation Base) och fick order för kommande dagar i området. Den mest välkomna ordern var att ta sovmorgon nästa dag.