Filter: Visar bara inlägg från Daniel Jansson

 • Medaljceremoni vid Armémuseum. Foto: Anders Lindell

  Medaljceremoni vid Armémuseum

  Jag har skrivit det förut, att missionen slutar först efter medaljceremonin på Armémuseum. Idag står vi här, iförda uniformen för sista gången, uppställda och redo att lämna FS 18-tiden bakom oss. Det är en vacker och solig dag i Stockholm där många anhöriga har samlats för att visa sitt stöd och sin lättnad över att insatstiden är över för just deras son, dotter, bror, syster, pappa eller mamma. 

  Personligen fick jag ta emot medaljen av generallöjtnant Anders Lindström, men också Göransson och Grundevik delade ut medaljer under den dryga halvtimmeslånga medaljeringen. Håkan Jevrell talade kort om vikten av det politiska stödet och att de internationella insatserna måste ha grundmurat stöd hos både anhöriga och politiker. Från politiskt håll kan jag tycka att det finns avsevärt mer att göra - att gå från ord till handling i framför allt långsiktiga inriktningsbeslut är av största vikt.

  Våra saknade vänner och kollegor Johan och Gunnar hedrades med en överflygning av JAS 39 Gripen i formationen "saknad kamrat" där ett av flygplanen symboliskt lämnar formeringen. Det var ett starkt ögonblick.

  Du läser just nu mitt sista inlägg på bloggen Fredssoldater. Det har varit ett givande och intressant uppdrag att vara skribent åt Armémuseum och jag hoppas att läsningen har svarat på några av dina frågor från insatsområdet men samtidigt väckt nya - att reflektera över och diskutera med andra.

  Jag vill rikta ett stort tack till alla läsare och för att just du har hittat hit. Nu tar jag av mig uniformen och återgår till det civila livet. 

  Daniel Jansson

 • Sista bilden från Afghanistan. Mot Sverige.

  Tillbaka på Livgardet

  Efter 10 timmars försening på grund av sandstorm landar vi äntligen på svensk mark där bussen tar oss tillbaka dit resan en gång började för nio månader sedan - på Livgardet i Kungsängen. Nu väntar genomgångar i stresshantering, blodprovstagning, hörselkontroll, avlastande samtal och gemensam middag innan vi skiljs åt. Det är skönt att vara hemma.

  Vi ses vid medaljceremonin på Armémuseum om en vecka.

 • Beachparty och gästspel

  Natten mot onsdagen förvandlades volleybollplanen till ett inferno av dansande hemåtfirare som med musik, light sticks, shorts, brinnande eldar och glada tillrop satte en avgjort trevlig prick över missionens sista natt. Soldäck fick agera DJ-bås och på två upphängda lakan projicerades musikvideor bakom baren. Tack CQ och TACP för ett mycket trevligt initiativ!

  För ungefär 15 år sedan arbetade jag sporadiskt som DJ på olika fester - en omständighet som jag blivit påmind om under ungefär varje dag under missionstiden. Det var därför inte mer än rätt att jag tog tillfället i akt och gästspelade några minuter när ordinarie DJ Gurka tog en liten paus. DJ Ablaze tackar för allt stöd från den underbara publiken. Ett särskilt tack också till E-type, Corona, Culture Beat, Snap, Basic Element och Magic Affair. Utan er hade det inte varit möjligt.

  You have been ablazed, the party is over.
  FS 18 kommer hem.

   

 • Vår sista patrull. Det var dammigt idag.

  HOTO och TOA

  Försvarsmakten är bra på förkortningar varav HOTO hör till en av de mest logiska. Hand Over and Take Over innebär att vi under ett par dagar introducerar våra efterträdare i arbetsrutinerna och att fanan lämnas över till, i detta fall, FS 19. Överlämningen av fanan sker under TOA-ceremonin - en inte helt associationsfri förkortning för Transfer Of Authority. Chefen FS 18, Överste Tistam lämnar symboliskt över fanan till chefen FS 19, Gustaf Fahl och våra sex månader av ledningsansvar är nu officiellt historia.

  Idag genomförde vår pluton den sista patrullen väster om Mazar-e-Sharif - ett område som det senaste halvåret har varit det mest prioriterade för våra insatser. Patrullen var en del i den HOTO som nu pågått ett par dagar och vi gav ledningspersoner ur FS 19 en inblick i hur deras kommande patrullområde ser ut, vilka byar som finns samt presenterade den nya plutonchefen för polisledningen i distriktet. Det har varit en bra dag där solens tryckande hetta gett de nyanlända cheferna en försmak av vad som komma skall - det kommer att bli varmare. Det kommer att damma ännu mer.

  Vid hemkomst till campen får jag order om att lämna in min ovårdade stridsutrustning i en lastpall på flygplatsen för vidare transport till Armémuseum. Utrustningen skall användas som en del i utställningen Fredssoldater och det skall bli intressant att se det färdiga resultatet som jag hoppas skall ge besökarna på Armémuseum en ännu bättre inblick i förhållanderna här nere.

  Dagarna går. På torsdag natt lämnar vi Camp Northern Lights för gott.

 • En hjärtlig bild på hela plutonen, tagen under dagens REMI-vård.

  REMI-vård och hemlängtan

  Den reorganiserade materialinlämningen, REMI, har påbörjats. All materiel skall vårdas, inventeras och lämnas tillbaka till HM Konungen. All materiel innebär allt från vapen och fordon till bestick och skosnören. Det är ett till synas oändligt arbete som tar mycket viktig tid från volleyboll och solning. Men det är bara att gilla läget, och eftersom vi har haft bra koll på utrustningen tidigare går slutvården smidigt och vi har nu bara smådetaljer kvar att putsa på.

  Vi har en vecka kvar av vår mission. Tankarna på livet efter hemkomst finns numer ständigt med oss och vi känner oss färdiga här nere, klara att lämna över, redo att komma hem. Det skall bli skönt att sätta punkt och fasas in i de civila rutinerna igen.

  Innan vi kan förflytta fokus från insatsområdet och slappna av har vi en viktig överlämning att ro i hamn. Vi arbetar med rapportskrivningar och samlade dokument med erfarenheter som förhoppningsvis skall vara lätta att ta till sig för våra efterträdare.

  Nu håller vi fanan högt och behåller fokus ända fram till medaljceremonin vid Armémuseum - först då slutar missionen.

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa