Vila i frid Gunnar, du är saknad.

Vila i frid Gunnar

Det har snart gått en månad sedan det ofattbara – två svenska kollegor och en afghansk tolk dödas under ett rutinuppdrag väster om Mazar-e-Sharif. En feg och överlagd avrättning att likställa med en självmordsbombare – insurgenten måste ha varit medveten om att han själv aldrig skulle klara sig levande från platsen. För Gunnar, Johan och Shahab fanns inget utrymme att försvara sig, med vapnen hängandes längs sidorna och låg eldberedskap fanns ingen tid att reagera, inga tecken som kunde tydas att något var på väg att hända – de befann sig vid en polisstation i tron om att de pratade med en av de våra, och tillit till de afghanska säkerhetsstyrkorna är en förutsättning för att vi skall kunna utföra vårt jobb. Det är den afghanska polisen och militären som senare skall klara av att manövrera den demokratiska rättsprocessen utan inblandning från ISAF. Dådet tillförs därför en extra komplicerad dimension som vi i det fortsatta arbetet måste vara beredda att hantera.

Idag begravs Gunnar hemma i Sverige och allas våra tankar finns hos anhöriga och hos de kollegor som rest härifrån för att närvara. All personal som inte krävs i tjänsten samlas utanför kapellet framför minnesstenarna vid precis samma tidpunkt som begravningen äger rum i Sverige. Den svenska och den finska prästen håller tal och vi ber tillsammans - på den vänstra armen bär vi svarta sorgeband. Trots att arbetet fortsätter med dagliga rutiner och trots att vi ofta skrattar och har roligt, kommer för alltid stämningen att vara smittad av den verklighet som så snabbt bytte skepnad den sjunde februari.

Vila i frid Gunnar, du är saknad.

 

Kommentarer

  • 2010-03-04 skrev Roger Klang

    Jag vill ge mina kondoleanser till Gunnars anhöriga! Jag kände inte Gunnar, men jag är säker på att han var lika omtyckt och nyttig som Daniel nämner.

    Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

  • 2010-03-05 skrev Hannele

    Tänker på er och alla anhöriga! Kram

blog comments powered by Disqus