Golf Delta FS18. Henrik, Philip, Jonas, Max, Daniel, Emil, Joel och Mattias.

Halva tiden i insatsområdet

Den första veckan efter ledigheten går fort. Dagliga rutiner, löpande kontroll av utrustningen och regelbundna ordermöten är reflexmässiga beteenden som man inte längre reflekterar över – det bara fungerar. Den lilla vinter som trots allt blev i norra Afghanistan tog slut ganska precis när vi kom tillbaka från ledigheten – nu blir det snabbt varmare. Vädret skiftar stort mellan dagarna och ena dagen kan det vara 5 plusgrader och dimma för att nästa dag bli 25 grader varmt i skuggan – om tid finns tar man tillfället i akt och lägger sig på soldäck med en god bok och njuter av någon timmes ledighet.

Idag har vi tillbringat precis halva tiden i insatsområdet, ledigheter borträknande. Det känns overkligt att tiden går så fort och sommaren närmar sig snabbt. Det gäller att ta tillvara på tiden här nere, alla kollegor som man kommit nära, njuta av den vackra naturen och försöka känna stolthet i de små framgångar som vi faktiskt uträttar när vi är ute på uppdrag. Ett tidskrävande och viktigt jobb som lätt glöms bort är alla de patrullrapporter som skrivs efter varje uppdrag. Här redogörs för vilka kontakter som tagits, vad som sagts, gjorda vägval och svar ges på de spaningsfrågor som vi hela tiden bär med oss i bakhuvudet. En omfattande patrullrapport med bilder och text kan bli upp mot tio sidor lång och ta tolv timmar att producera – ett viktigt verktyg att luta sig mot nästa gång vi besöker området.

Jag är otroligt nöjd med min grupp – visst har vi alla våra negativa sidor, men det finns en strävan och en drivkraft som skapar en hög positiv effekt. Vi får mycket gjort på kort tid och resultatet är högt. Uppgifter som kanske inte är de roligaste på obekväma tider genomförs utan gnäll och sura miner – stridsvärdet och moralen är hög. Det är tacksamt att vara chef över en sådan grupp.

 

Kommentarer

  • 2010-03-04 skrev Jan

    Mycket intressant!

blog comments powered by Disqus