Till middag serveras ett magnifikt julbord med kalla och varma rätter, julmust och tal av översten.

Härlig är jorden

Trots att känslan av jul är frånvarande gör vi vårt bästa för att komma i julstämning. Grötlunch i mässen, Peter Jöbacks julskiva på rummet, Kalle Anka kl. 1500, Tomten är far till alla barnen på den gemensamma TV:n och faktiskt en del paket från Sverige att öppna. Jag laddar över den smått kultförklarade julkalendern Sunes jul till datorn och har som ambition att se ett avsnitt varje kväll de närmaste 24 dagarna – en julkalender i efterskott och en del av nedräkningen tills jag kommer hem till Sverige på första ledigheten.

Det är ovanligt varmt för årstiden och dagen bjuder på klarblå himmel med 12 plusgrader och några passar på att sola i bara T-shirt. Till middag serveras ett magnifikt julbord med kalla och varma rätter, julmust och tal av översten. Trots frånvaro av snö och tomtar känns det ändå som att lite av den svenska julen har kommit till Afghanistan – ändå är dagen precis som vilken torsdag som helst.

Jag pratar med min flickvän som firar jul i Gävle och med min familj som firar med släkten i Ludvika. Innan jag åkte ner hit fick jag veta att min syster är gravid och idag har även den övriga släkten fått beskedet som en oväntad julklapp – levererad av storken om sex månader. Känns overkligt men fantastiskt roligt att bli morbror vid hemkomsten i sommar.

Dagen avslutas med korum i kapellet. Det är skönt att koppla bort alla andra uppgifter här nere och tillåta sig att falla in i en stund av stillhet och eftertänksamhet. Psalm 297 blir en ironisk påminnelse om att jorden kanske inte är så härlig hela tiden och överallt. Klart är i alla fall att mina perspektiv på vad som är bra och dåligt så sakteligen börjar förändras.

En riktigt god jul och en trevlig ledighet önskas ni alla.

 

Kommentarer

 • 2009-12-24 skrev Marcus

  God jul! Och tack för intressant läsning.

 • 2009-12-24 skrev Fredrik

  God jul Daniel, ser fram emot fler intressanta inlägg och läsningar.

 • 2009-12-25 skrev Petra

  Sweet! Sunes jul rockar!

 • 2009-12-25 skrev Micael

  Jag önskar att våra uppoffrande soldater får någon slags julefrid långt borta från snöiga nord. Micael

 • 2009-12-25 skrev Björn

  God jul Jorma!
  Hoppas julefriden är tillbelåtenhet. Från plattlandet intet nytt, vi gör allt för att mormor inte ska rymma... Hoppas träningen går bra inför rekordförsöket!

blog comments powered by Disqus