Delta Quebec FS19

HEMMA!

Sitter nu på livgardet och genomför hemkomstprogrammet. Man kan säga att snart är missionen slut och avklarad, men det stämmer inte riktigt, det viktigaste är fortfarande kvar, hemkomsten.

Missionen har varit väldigt spännande, intressant och självklart också rolig. Men också krävande med många tunga upplevelser. Nu ska man ställa om från "battle mind to home mind" och det kommer att ta sin tid. Man ska börja jobba på sitt vanliga jobb, få en vettig kontakt med kamrater och familj på nytt.

En vettig människa sa - nu kommer soldaten hem, men den person som åkte iväg och som alla väntar på kommer nog först om några veckor eller månader. Det är en stor omställning som ska göras.

Den sista tiden har varit intensiv med mycket vård och inventering, men även med en del uppdrag och strider. Att iordningställa utrustningen och lämna över den till FS20 känns speciellt. Det stora ansvar och det stora intresset som man har haft för uppgiften ska nu lämnas och man kommer inte längre veta vad som händer nere i Afghanistan på samma sätt och hur utvecklingen kommer fortgå.

Alla vanor ska ändras, det känns väldigt konstigt att inte längre ha sitt vapen och sin utrustning vid sin sida, man tror hela tiden att man har glömt något. Vid flera tillfällen har jag lagt handen vid höften för att känna att jag har pistolen på rätt plats för att sedan komma på att den är inlämnad. Men samtidigt är det ju en form av befrielsekänsla att vara hemma och ha lämnat in sina vapen och all utrustning. Bara det får en själv att kunna slappna av mycket mer.

De närmaste dagarna väntas plutonsresa för att ge ett bra avslut på vårat långa arbete tillsammans. Det väntas party som förmodligen kommer att innebära en del skrålande och krigshistorier, soldaterna har stora förväntningar, nu är vi civila igen.

Nästa torsdag har vi våra slitna ökenuniformer på oss för sista gången då det är medaljceremoni vid Armémuseum i Stockholm

Jag och resterande soldater från Stridsfordon 90 plutonen önskar all lycka och framgång till FS20 och deras arbete i Afghanistan. Någon gång om många år så kanske Afghanistan kan bli en välfungerande demokrati med rättvisa och säkerhet. Bli ett land som afghanerna själva kan styra.

 

GOD JUL!

 

Kommentarer

 • 2010-12-10 skrev Lew

  Fan vad bra ni är. Ses vi i dimman så bjuder jag på en stor bärs.

 • 2010-12-10 skrev Johan

  Välkomna hem!

 • 2010-12-10 skrev I-L

  Tack Joel - har med spänning läst din blogg under den här tiden! Tack för att du delat med dig! Ha de så trevligt ikväll på båten - festa loss - det unnar vi er!

 • 2010-12-10 skrev Snuttjulla

  Hej Joel.. har följt din blogg sen jag fick vetskap om den. Du skriver så himla bra! Känts som jag med stundtals. Nyttigt med verklighet för mig med tanke på att jag nu är "hemmadelaktig" sedan FS20 tar över stafettpinnen. Kram o ha de gött hemma nu!

 • 2010-12-10 skrev Dave

  Välkomna hem! Det tar olika tid för oss yxor o ställa om vid hemkomsten. Skulle inte känslan av lugn infinna sig om några månader så prata med någon bara. Håll kontakten med gruppen o ha koll på varandra så kommer det gå bra!

  Mvh
  Dave

 • 2010-12-10 skrev Runa!

  Bra jobbat Thungren skönt att du kommer hem helskinnad. Jag bjuder på bärsa här i Sidsjön så kanske du bjuder på en HEL poker omgång:)

 • 2010-12-13 skrev Daniel Jansson

  Välkommen hem Joel, bra jobbat!

 • 2010-12-16 skrev Eric N

  Får tacka så mycket för din rapportering därifrån, det har varit riktigt grym läsning!

 • 2010-12-16 skrev En som inte kan få nog

  Kommer någon annan att ta över bloggen och fortsätta rapportera eller försvinner den nu?

 • 2010-12-17 skrev Max

  Välkommna hem. Man blir så otroligt stolt över sitt ursprung som Svensk när man ser vad ni gör. Nu när FS20 tar vid, kommer bloggen leva vidare med någon skribent från FS20?

 • 2010-12-29 skrev På arme museet

  Hoppas du får fira jul med din familj annnars skulle det vara jätte tråkigt! Elr hur? Hoppas allt går bra

 • 2011-01-16 skrev TEO 11 år

  Är det kul att vara soldat?
  Hur var det i landet du var?

blog comments powered by Disqus