The Eyes of a Soldier

IED Attack

18 September

Att talibaner och andra insurgenter inte tycker om att vanliga afghaner går och röstar har vi efter de två senaste dagarna fått väldigt tydligt bevisat för oss. Det har hittats en hel del IED´s i vårat område. Där vi svenskar har blivit utsatta för ett antal av dem. ANA(Afghan National Army), ANP (Afghan National Police) och våra enheter har hamnat i strider flera gånger. Det händer väldigt mycket här i verklighetens High Chaparall.

Igår blev vi utsatta för en IED (Improvised explosive device) attack med efterföljande påskjutning. Min grupp, (Echo Delta), Foxtrot Delta och bärgargruppen hade igår som uppgift att åka med och understödja ANA i sitt arbete att dela ut valdokument till några mer avlägsna byar. I början av dagen höll det på att sluta med att vi avbröt framryckningen då vi skulle passera en by som var alldeles för smal för våra vagnar, ANA körde på rätt igenom byn och vi blev stående bakom. De verkade inte vilja vänta på oss så vi tappade bort dem. Att möta upp dem i nästa planerade by att besöka var en idé som slog oss, men då de inte informerat oss om vilka byar som skulle besökas så blev det lite svårt.

Men så efter en stunds väntande så kom ett par av deras fordon tillbaka. Uppdraget fick liv igen och vi tog rygg på ANA som satte kurs mot en mindre by. Som det tog en bra tid att åka ut till. Vi kom fram till byn lagomt till att solen skulle gå ned för dagen. Vi stannde strax utanför med våra vagnar beredda att understödja deras arbete där inne. Under tiden passade vi på att ta lite vackra solnedgångskort ut över de vita ökenlandskapen. Vi skojade med varandra under tiden och tyckte det kändes som att vi var väldigt långt bort från händelsernas centrum där vi stod och väntade på ANA i en avlägsen liten by. Men även befolkning i små och avlägsna byar ska få möjligheten att lägga sin röst i valet.

Vi påbörjade vår tillbakaryckning mot FOB (Forward Operation Base) med ANA i spetsen. Vi hinner kanske köra i en timme. Då jag plötsligt hör en dov smäll utanför och känner en tryckvåg slå mot kroppen. Jag hinner knappt reflektera över det innan jag hör min vagnchef i telehjälmen. "DET SMÄLLER DÄR FRAMME!" , nästan direkt efter hör jag vår bärgarvagnchef i hjälmen från sin vagn som anmäler att det gått av en IED framför deras vagn. Min vagnchef börjar, under något som känns som en evighet försöka få tag på plutonchefen som sitter i den främsta vagnen. Inget svar och vi anar alla det värsta. Efter en stund så hörs bärgarchefen i hjälmen igen då han informerar oss om att en IED har detonerat under Foxtrotvagnen. En kort stund efter det så kommer plutonchefen själv springade mot vår vagn och bekräftar att dem gått på en IED, alla lever, dock har föraren "jävligt ont". Min vagnchef tar befälet och påbörjar ett anfall för att säkra mark. Samtidigt som anfallet påbörjas så blir kolonnen beskjuten av såkallad "small arms fire" (Automatkarbiner och kulsprutor). Smatter hörs och vi får veta att kolonnen blivit påskjuten framifrån. Elden besvaras, fienden slutar skjuta. Och påbörjar sannolik sin tillbakadragning i samband med det. Vi skyttesoldater blir beordrade att göra avsittning och anfalla ansatsvis för att ta ännu mer mark och få mer ögon och understöd ut i terrängen. Allt för att skydda vår skadade vagn så bra som möjligt. Vi rycker fram i mörkret med våra mörkerkikare monterade på hjälmarna. Hittar lämpliga eldställningar där vi placerar understödsvapen och fortsätter observera fälten efter eventuella fiender.

En amerikansk sjukvårdsutrustad blackhawkhelikopter ansluter efter ett tag för att transportera vår skadade förare till närmaste militärsjukhus.

När vi intog våra eldställningar i några jordhögar så slog mig tanken att denna eldställning skulle vara lämpligt ställe för en "secondary IED" som inte allt för sällan läggs ut. Jag kände obehag för några sekunder och tänkte att här kanske jag dör inatt. Huvudsaken det går snabbt tänkte jag innan jag släppte det och åter fokuserade på uppgiften. Jag passade även på där i jordhögen att skicka ett sms hem till min pappa för att tala om lite kort vad som hänt och att jag var oskadd.

Jag och min stf.gruppchef var fram till den skadade vagnen vid ett tillfälle. Då såg jag också att föraren levde och var kontaktbar, vilket var väldigt väldigt skönt att se.

På denna plats blev vi kvar i många timmar. Tills resterande delar av plutonen anslöt till platsen för att hjälpa till att bärga tillbaka den skadade vagnen till FOB. Den gick inte att köra då all diesel runnit ut.

Även hösten attackeras oss nu med sina allt kyligare kvällar och nätter. Det positiva med höstens framfart är ju att dagstemperaturen börjar bli ganska behaglig.

Under denna natt blev det så kallt att vi blev tvungna att gå och hämta sovsäckar ur vår vagn att kunna vira in oss i där vi låg i våra eldställningar och observerade.

Plutonchefen berättade efteråt att när dem gick på IED så blev allt svart. Han hörde hur skytten skrek och frågade om de andra levde. Vagnen fortsatte rulla och han tyckte det var bra att föraren fortsatte köra ut ur situationen, han fick dock ingen kontakt med föraren och märkte att vagnen bara rullade av sig själv. Han luckade upp och hoppade fram till förarluckan för att se hur föraren mådde. Luckan gick ej att öppna trots ihärdigt sparkande, han klättrade bak till skyttesoldaterna fick ett "okej" tecken från dem att alla vara oskadda. Han beordrade fram en yxa för att slå upp luckan till föraren. Allt detta under tiden vagnen fortfarande rullar. Till slut fick han med hjälp av sin skytt upp luckan. Dem får stopp på vagnen halvvägs ned i ett dike.

Väl tillbaka på FOB fick vi lägga oss och få lite välbehövlig sömn. Vaknade dock med ett ryck ganska direkt efter jag somnat, i tron om att vår vagn också gått på en IED.

Krya på dig Sudden!

Vi tänker på dig.

 

Kommentarer

 • 2010-09-22 skrev bn

  Nerverna kan nog vara känsliga för dova smällar ett tag framöver. För mig tog det säkert en månad innan smällande fordonsdörrar inte längre gav kraftigt adreanlinpåslag.

  Bra inlägg senaste tiden!
  Fortsätt kämpa på därborta.

 • 2010-09-22 skrev Axel

  Väldigt målande beskrivning av vad som hände. Skönt att det gick såpass bra som det gjorde i alla fall, kunde ju gått mycket värre.

 • 2010-09-23 skrev Henrik

  Joel,
  tack för att du ger en riktigt bild av hur det är därnere. Svenska folket har rätt att få veta och Försvarsmakten misslyckas kapitalt med att förmedla en riktig bild av hur tillvaron i Afghanistan ter sig för våra soldater. Det är alltså inte bara "mys i Stexet" och "nya gungor till grannbyn". Keep up the good work!

 • 2010-09-24 skrev Ludde

  Jag förstår inte att man kan skriva så här överhuvudtaget... Har du inte hört om operationssäkerhet? Tror du att det bara är släkten från Sverige som har tillgång till internet? Jag tycker att det oansvarligt att dela med sig på det här sättet, internet är inte rätt forum att dela med sig av dessa erfarenheter. Tänk om någon annan blir skadad eller dödad pga. att man skrivit om olämpliga saker. Jag är själv i Afghanistan i skrivande stund och tycker att det är olustigt med att folk bloggar så här.

 • 2010-09-24 skrev ha

  Skönt att höra att det inte var värre, att alla klarade sig. Mycket bar beskrivning, man får verkligen händelsen målad framför sig, fortsätt med ditt bloggande! Mycket uppskattat

 • 2010-09-24 skrev Joel Thungren

  @Ludde: Självklart har jag hört ordet operationssäkerhet. Jag låter min text läsas av flera personer innan jag lägger ut den. Denna gång även av min plutonchef, vilket bör vara ganska förståeligt.
  Jag har faktiskt ingen aning om vad som kan vara en fara för oss här nere i det jag skriver. Du får gärna specificera lite. Men det antar jag att du inte kan, då hade du ju gjort det redan.

 • 2010-09-25 skrev Erik

  Vad jag tror Ludde menar är att bara för att en patrull är över så behöver man inte ingående beskriva syftet med patrullen, hur den genomfördes i detalj då de flesta patruller i Afghanistan genomförs på likartade sätt. Info som kan va viktig för fienden är t ex det faktum som du beskriver om att era fordon inte kan framrycka genom en by då det är för trångt. Det är inte särskillt svårt för motståndaren att gissa vilken by det handlar om. Jag tycker att det är djupt obehagligt att folk får skriva så här och jag hoppas att försvarsmakten tar sitt ansvar för soldaterna och stänger ner denna sidan omedelbart.

 • 2010-09-26 skrev Joel Thungren

  Att beskriva att vårat syfte var att se till att valdokument kommer ut till vid namn icke nämnda byar anser inte jag vara fel. Människor hemma kanske undrar varför vi är ute och åker på IED´s.

  Att fienden lätt skulle lista ut vilken by det handlar om när det är för smalt tvivlar jag starkt på. Hur i hela fridens namn skulle dem kunna lista ut det? Det finns ju miljontalsbyar i det här landet. Och om man verkligen behöver ta sig igenom/förbi en by med ett strf90 så gör man det. Även denna by. Men det kanske är onödigt att köra sönder odlade fält bla. för att förhoppningsvis hinna ifatt ANA.
  Nä du har dålig koll Erik. Kom med lite bättre kritik om du nu är så himla emot att jag förmedlar hem vad vi gör.

 • 2010-09-26 skrev Micke

  Jag är snarare road än oroad av att Försvarsmakten visat sig oförmögen att stoppa olämpliga personer som skribenten från anställning. Jag är själv anställd inom FM sedan 10 år och varit insatt på Fs 14, 15, 16, och 17 så jag anser att jag har fog för mina uttalanden. Återigen har politiker, Försvarsmakten och personal i insatsområdet visat att denna insats inte tas på allvar. Att anställa och låta en person som skribenten vara verksam i ett insatsområde tyder på en brist på omdöme hos samtliga högre chefer inom organisationen. Att ta upp sin mobil och skicka ett sms hem till pappa? Vilken professionell person tar med sig sin privata mobil på en operation. Att denna text är kontrollerad och godkänd av plutonchefen betyder tyvärr inte ett skit!I FM får alla va Lucia. Och det är väldigt tydligt att det finns många Lucior i plutonen. Detta uttalande grunder jag på det skribenten har framfört på denna blogg sedan tidigare, och jag utgår från att de inlägg han skrivit är sanningsenliga.

 • 2010-09-26 skrev Joel Thungren

  Av vilken anledning har du fog att ifrågasätta mitt jobb som skyttesoldat?
  Inte för att du varit insatt i fyra missioner och jobbat 10 år i firman iallfall. Du känner inte mig för det.

  Jag förstår fortfarande inte vad i denna text som är olämpligt att skriva. Kan du inte komma med något konstruktivt? Något med substans?

  Och vad är det för löjligt påstånede att det skulle vara oproffessionellt att ta med sin mobiltelefon på jobb? Det gör ju alla svenskar. Den kan ju faktiskt rädda mitt liv i en krissituation. Denna gång slapp min far oroa sig i onödan tack vare smset. Vilket han fått göra annars. Du framstår i mina ögon bara som patetisk med dina obefogade och löjliga påhopp.

  Mina inlägg är sanningsenliga ja. Det var lite det som var tanken när FÖRSVARSMAKTEN gav mig detta uppdrag. Att förmedla en sanningsenlig bild hem till våra anhöriga.
  Gillar du inte sanningen? Blunda då för den och strunta i att läsa denna blogg.

  För dig är ju din egen arbetsgivare ett enda stort luciatåg säger du. Frågan är bara vart du är i det tåget? En av tomtenissarna kanske?

 • 2010-09-26 skrev Chips

  Herregud vad vissa människor gör en höna av en fjäder. Jag tycker din blogg är bra och sjukt mycket mer intressant att läsa än exempelvis SR:s "soldat allvarligt skadad punkt slut". Keep up the good work Joel!

  Alla kommentatorer som verkar lida av grav PMS kan väl strunta i att läsa om det nu känns för jobbigt!

 • 2010-09-26 skrev Micke

  Jag kan utläsa av ditt svar att du tog det jag skrev personligt.
  Först av allt vill jag återkoppla till det du skrev under inlägget STRID. Jag kommer nu att citera dig och därefter skriva mitt inlägg.
  "Jag verkligen kände hur något passerade precis ovanför våra huvuden, det tar mig cirka två sekunder att förstå att det där var en RPG riktad mot oss. Jag ställer mig upp och tar mig snabbt till ena sidan av vagnen där mitt kroppsskydd hänger."
  Jag tror att merparten som är verksamma inom FM inklusive jag själv anser att man skall bära den skyddsutrustning som FM tillhandahåller i ett insatsområde. Inte låta den hänga på vagnen för att det är lite varm ute. Det finns andra sätt att återhämta och förbättra stridsvärdet än att låta säkerheten avta.
  "Jag får en adrenalinkick som heter duga och tänker att jag måste ta mig in i vagnen så fort som möjligt där jag har min AK5 och ett bättre skydd."
  Som soldat och jag kan utläsa av det du skriver att du t o m borde vara gruppchef? Hur kan du lämna ditt vapen i ett stridsfordon när du är i ett insatsområde? Du borde veta bättre, att det bär man med sig alt. har det i sin absoluta närhet.
  “Jag har lagt all fokus på att spana och verka mot fienden så jag har inte tagit på mig min hjälm, men min ställföreträdande gruppchef skriker åt mig att ta på mig den.“
  Återigen skyddsutrustningens bärande.
  Vad gäller mobiltelefonens bärande, behöver man en i tjänsten tilldelas man en.
  Till detta tillkommer det som människor innan mig har skrivit. Förstår du inte att vissa av de detaljer du skriver kan vara känsliga? Det tillsammans med att du gör åtlöje av dig själv inför all personal som är eller som tidigare har varit verksamma inom FM gör att jag tillsammans med väldigt många tycker att innehållet i din blogg är olämpligt.
  Jag tycker att bilderna i bloggen är otroligt vackra, det kan ingen ta ifrån dig. Men av resultatet att döma är det kanske vara just bilder du borde fokusera på.

 • 2010-09-26 skrev Joel Thungren

  @Micke ja alla tycker vi olika. Du och några andra tycker jag ska sluta skriva, vissa att jag skriver bra och ska fortsätta. Vore det inte för dom som skriver positiva saker hade jag ju nog slutat förmedla. Men det här ju som sagt ett uppdrag jag fått av försvarsmakten. Jag skriver till dom säger åt mig att sluta. Om jag skriver något olämpligt så blir jag kontaktad här på plats. Där man ber mig ändra på något eller informera mig om att jag inte bör skriva på ett visst sätt. Jag gör så gott jag kan för att förhindra sådant genom att låta andra läsa vad jag skriver innan jag lägger upp det.

  Jag kan förstå dina reflektioner och tankar över skyddsutrustningen vid stridsmomentet. Men jag känner absolut inte att ja gjort fel. Då det var order på att återhämta och lätta på utrustningen. Jag är inte gruppchef. jag är en enkel soldat. Så om du tror att det bara var jag som hade tagit av mig kroppsskyddet så har du fel. Det hade majoriteten. Vi patrullerar väldigt ofta. Och det är nog svårt för dig att förstå hur varmt det faktiskt blir här på sommaren. Speciellt efter en lång fotpatrull. Så är man nära sin vagn så tar man av sig och svalkar kroppen. Så är det bara, så gör de flesta.

  I ditt huvud har du säkert målat upp en bild av att jag var och flöjtade omkring långt bort från vagnen och hade långt att ta mig till mitt vapen och utrustning. Jag satt mindre än två meter från både kroppsskydd och vapen. Vapnet står bäst i min eldställning som är I vagnen om jag sitter precis utanför och äter. Angående hjälmen...det blir strid, fienden skjuter på oss. Prio ett är INTE att ta på mig hjälmen som ändå inte stoppar en kula. Prio ett är att se fienden och skjuta tillbaka. Sedan hjälmen. Men som sagt jag förstår att du reflekterar över detta, men det är nog svårt att förstå varför man gör sådär om man inte själv varit på plats.

  Om jag tog åt mig av dina påhopp. ja kanske jag vet inte, vad jag vet är att jag blir väldigt irriterad på människor som du, som inte själv verkar veta hur det funkar. Och kommer med en massa konstiga påhopp. Som med mobiltelefonen. Vi var grupperade i en vecka ute i terrängen. Då tar dom flesta med sig Ipod eller mobil för att bla. kunna lyssna på musik när tillfälle ges. Om du har 10 år i armén och har erfarenhet från fyra missioner så borde du kunna räkna ut sådant ganska snabbt. Jag gissar på att du sitter bakom ett skrivbord?

  Jag förstår att vissa saker är känsliga. Och försöker unvdika att skriva sådant. Men du kan ju fortfarande inte komma med något konstruktivt om just denna IED incident. Vad är det som är känsligt i den texten?

 • 2010-09-26 skrev Joel Thungren

  Jag tar dock inte åt mig när du säger att jag gör mig själv till åtlöje. Reflektionerna jag fått här på campen angående dina kommentarer pekar snarare mot att det är du som gör dig själv till åtlöje. Då du inte trots din gedigna erfarenhet i armén inte har någon koll på hur det verkligen funkar där ute i terrängen.

 • 2010-09-26 skrev Erik

  Men vad är det du inte förstår? Allt du skriver som handlar om hur ni går tillväga för att lösa en patrull eller stridsuppgift är helt åt helvete att skriva på internet. Om folk har läst igenom texten innan så är det ju bara ännu värre. Jag fattar inte varför du inte bara kan nöja dig med att veta att du och dina kamrater gör ett bra jobb. Måste du basunera ut det till hela världen?

  Du säger att om man inte vill läsa så behöver man inte. Det är säkert jättebra för Svensson i Svedala att läsa detaljer om missionen i Afghanistan. Han känner sig insatt och får veta saker som han aldrig själv får uppleva. Men vi som kritiserar dig är inga vanliga svenssons. Vi är yxor som är oroade för våran egen, våra kamraters och DIN säkerhet.

 • 2010-09-27 skrev Spectral

  Men Joel, vem skriver du egentligen för? Till vem riktar du dig egentligen? För det är inte för mina anhöriga iaf och om det är dina anhöriga så finns det mycket bättre sett att kommunicera via nätet. T ex med en lösenordsskyddad blogg som så många innan dig använt. Den uppfattningen jag har fått om dig efter att läst här, läst tidningen och inte minst sett din profil på fejjan är att du gillar att synas. Du vill att människor ska veta att du är i Afghanistan och att det är något extra speciellt med ditt val av yrke. Och visst, om det är på det viset så är det lugnt. Men spara då de här inläggen till en memorar istället för att slänga upp dem på nätet. Du föder på dem som skriver positivt, men du har inte reflekterat över att de som skriver positivt är de som inte har något med insatsen att göra? Som sagt så finns det bättre sätt att nå ut till sina anhöriga med information, och jag personligen vill inte att de ska få info från en tredje parts-källa som den här sajten. Det blir bara fel och kan i värsta fall skapa slitningar i familjer för att det levereras olika bilder.

  "Jag är inte gruppchef. jag är en enkel soldat." Innebär det per automatik att man slutar tänka, eller för den delen bara tar fel beslut? Du slår systematiskt ifrån dig all form av kritik som kommer från andra involverade och verkar tro att du är den enda som varit iväg i annat land. Verkligheten är en annan och även om jag vet att varje kontingent löser uppgifter på olika sätt så är det onödigt att lyfta upp det i ett sånt här medium. Som du kanske har märkt nu, det tar inte lång tid innan folk hänger upp sig.

  Och att "dom flesta" tar med sig ipods och mobiltelefoner gör det inte mer berättigat för dig att göra det. Här bör kanske din grupp och pluton sätta sig ner och diskutera igenom hur ni ska agera i fortsättningen? För det är inte läge att vi får en incident som borta i väst där en soldat ringer hem mitt under en insats och helt plötsligt så har hans familj en eldstrid inspelad på telefonsvararen. En inspelning som sedan letade sig ut på nätet och spreds som en löpeld. En annan aspekt är att det i dagens tekniksamhälle är relativt lätt att pejla in mobiltelefoner och dessutom att få tillgång till den trafik som går via det lokala nätet. Men det kanske hade krävts att någon anonym hade ringt hem till din pappa för att du skulle förstått allvaret?

  Det jag kan konstatera iaf är att, trots ökad information om risken med att blogga osv, så fortsätter anställda att skriva allt för mycket känsligt på nätet och ta allt för många bilder som sprids vind för våg. Ibland så känns det som att det vore bäst att firman bara satte ner foten och satte ett förbud mot alla medier.

  Innan du besvarar detta inlägget med påhopp (vilket du visat på att du gör så fort det rör sig om kritik) så luta dig tillbaka och andas. Låt gärna nån kamrat som sitter där med dig läsa igenom allt också och börja fundera. Kan det ligga något i det vi skriver?

 • 2010-09-27 skrev Joel Thungren

  @Erik Jag tycker inte det är helt åt helvete att förklara hur en strid gått till eller vad vi gjorde under en patrull. Jag berättar ju det i efterhand. Det är ju inte så att alla patruller ser exakt likadana ut.
  Jag kan nöja mig med att bara jag och mina kamrater vet vad vi gör. Men jag blev tillfrågad om att blogga för armémuseum av försvarsmakten för att dom ville ha någon som skriver om vår vardag här. Det gör jag gärna så länge det finns folk som vill läsa det.

  Det är jättebra att du oroar dig för mig och andra yxors säkerhet. Det gör jag med, och har jag fem-sex personer som läst igenom texten innan och godkänt den så känns det som att det bör vara säkert att lägga upp det. Jag litar på att yxorna här också ser om det är något som inte bör skrivas.

  Jag nämner inte någon vid namn, inga byar vid namn. Jag går inte in på detaljer i utrustning eller i och under själva operationerna. Jag försöker förmedla en helhetsbild, som inte ska utgöra någon säkerhetsrisk för oss. Det är ingen hemligthet att vi är här.

  @Spectral Jag tror nog du har anhöriga som skulle tycka vissa saker var intressanta i det jag skriver. Självklart uppskattar mina anhöriga det, med en massa andra människor.

  Lösenordskyddadblogg låter jättebra. Men det här är inte MIN blogg. Det är armémuseums blogg. Det är dom som bestämmer om det ska vara lösenord eller inte.
  Jag har ingenting emot att folk vet om att jag är här. Jag är stolt över mitt jobb. Jag är stolt att få möjligheten att göra en insats. Vad du sett på facebook antar jag är mina bilder. Jag tycker om att fota och jag tycker om att visa foton jag är nöjd med.
  Jag slår inte ifrån mig kritiken tycker jag, jag förstår att vissa reagerar på vissa saker, och försöker istället förklara för er varför vi gör på ett visst sätt. Sedan kan man ju som anonym kommentator välja att formulera sig lite bättre ibland. Att som Micke döma ut varenda person i försvarsmakten och i min pluton som lucior är kanske inte bästa sättet.

  Som du säger, det vore jättebra om firman förbjöd alla former medial spridning av vad vi gör här. Då skulle vi inte behöva sitta här och diskutera huruvida afghaner använder sig av fredssoldater.se som informationskälla.

  Jag har ingen anledning att besvara detta inlägg som påhopp. Även om jag inte håller med dig i allt du säger så är det inga påhopp du kommer med. Du försöker vara precis som som jag önskar av andra att vara: konstruktiv. Förutom kanske att du fått för dig att jag tror jag är den enda som varit på mission i afghanistan. Det grundar du endast på mina svar till dem som uppenbarligen inte varit här.

  Vissa saker har du rätt i andra inte.

  Precis som att jag ska sätta mig ned och läsa igenom allt och börja fundera på om det ligger något i det du säger, så tycker jag du ska läsa igenom till exempel denna text om IED och fundera på om det verkligen är så känslig information jag delar med mig av.

 • 2010-09-27 skrev Spectral

  Intressant skulle de säkert tycka, men det innebär inte att de måste veta och absolut inte att de ska få reda på det via någon annan än mig.

  Jag vet mycket väl att det inte är din privata blogg, det gör det ännu viktigare att du väljer noga vad som publiceras och vad som ska hållas inne på. Jag tror säkert att du är stolt över ditt jobb, det ska man vara. Men det gör det inte mindre osäkert för det. Speciellt inte när man tar bilder på människor i tjänst och taggar dem på en offentlig sajt. Den typen av bilder och information sprids snabbt som jag skrev och hamnar inte sällan i powerpointpresentationer om operationssäkerhet på internet. Det minsta du kan göra är iaf att begränsa andras tillgång till materialet för att skademinimera. Inte bara för din skull utan för dina kamraters också. Om några år är det kanske inte så kul att de bilderna fortfarande cirkulerar.

  Jag hittar en del i denna texten och andra texter som var för sig inte är farligt, men när det pusslas ihop med annan information (speciellt med bilder) så kan man luska ut en hel del om ert modus, utrustning osv. Och klarar jag av det, så kan även andra göra det.

 • 2010-09-28 skrev Chips

  Herregud Spectral. Av vad jag kan utläsa från dina inlägg och din analytiska förmåga så når du upp till en ålder på ungefär fem år.

  "Intressant skulle de säkert tycka, men det innebär inte att de måste veta och absolut inte att de ska få reda på det via någon annan än mig". Så du menar att när media rapporterar om händelser i Afghanistan och dina anhöriga läser tidningen så är det medias fel? Ska de glatt vänta på att du ringer hem och talar om vad som hänt innan de startar sin rapportering? Säg åt din familj att dra på skygglapparna istället och dra här ifrån, så slipper vi som faktiskt tycker om att läsa bloggen ditt gnäll.

  Jag betvivlar starkt att du har någon som helst erfarenhet av utlandstjänst. I mina ögon är du inget mer än en MÖP.

  Detta är ju en uppgift som har tilldelats Joel av försvarsmakten. Jag kan tänka mig att om de fann någon information i bloggen olämplig så skulle åtgärder genast vidtas. Din önskedröm om att få vara med i Spetsnaz, S.A.S. eller något annat "häftigt" får du gärna fortsätta någon annanstans.

  Innan du besvarar detta inlägg med ett påhopp (vilket du förmodligen kommer att göra eftersom att du är fem år gammal) så luta dig tillbaka och andas. Låt gärna någon dagisfröken som sitter med dig i knät läsa igenom allt också och börja fundera. Kan det ligga något i det jag skriver?

 • 2010-09-28 skrev Anonym

  Hoppas denna sida läggs ner!!!!

 • 2010-09-28 skrev Spectral

  @Chips Det gäller att skilja på äpplen och päron i den här diskussionen. Vad mina anhöriga skulle kunna utläsa i media är inte hälften så detaljerat som det är på denna bloggen stundtals. Varför skulle jag, eller någon annan för den delen, vilja att deras anhöriga kan läsa detaljerat om hur det gick till när förarluckan låste sig och inte gick att få upp? Samtidigt som vagnen rullar och det förekommer beskjutning. Det är mångt och mycket mer information än vad som kommit ut via media. Lägg därmed till information om callsigns och vilken vagn som träffats. Blir helt plötsligt väldigt mycket information som kan vändas mot soldaterna nere på plats. Det blir svårt för bärgarpersonalen t ex att säga till sina anhöriga nu att de inte var i närheten av händelsen (om man nu vill säga det för att inte orsaka panik hemmavid). Eller för den delen att det nu sitter mödrar som tidigare trott på stridsfordonets "odödlighet" får svart på vitt att det går att slå hål på även den.

  Jag vet att personer som chips har svårt att förstå varför detta är så känsligt eftersom detta inte ryms inom deras egna verklighet. För alla dessa utomstående så är detta bara en i raden av informationskällor till fräna bilder och krigshistorier. Jag förstår att ni känner er snuvade på allt men det är inte för ert nöjes skull som vi gör det vi gör. Det är inte heller så jag uppfattade uppstarten av Fredssoldater. Jag såg snarare det här projektet som ett sätt att belysa på att den svenska försvarsmakten har en lång tradition av den här typen av uppdrag och att det genom tiderna gått bra.

  Internet upphör aldrig att förvåna. Alltid är det någon med bristande argumentationsteknik som ska ge sig in i diskussionen och försöka återanvända retorik, och på kuppen misslyckas totalt.

  Nä du chips, bege dig till militaryphotos eller nått istället.

 • 2010-09-28 skrev Jon

  Jag håller med Ludde, Erik, Micke och Spectral. Kunde INTE ha sagt det bättre själv.

 • 2010-09-28 skrev Chips

  Så om jag förstått dig rätt nu Spectral så anser du alltså att Joel begått något fel, när anhöriga vars döttrar och söner som VALT att åka till Afghanistan går in på denna blogg och läser? Det är alltså inte upp till var och en att bestämma vart de ska inhämta information ifrån?

  "Varför skulle jag, eller någon annan för den delen, vilja att deras anhöriga kan läsa detaljerat om hur det gick till när förarluckan låste sig och inte gick att få upp?". Frågan är snarare varför vill du INTE att de läser om det? Om de själva nu valt att göra det. Vad är det som är så hemskt med att någon förmedlar verkligheten i Afghanistan? Är det så att du tutat i dina föräldrar att ni bara sitter på CNL och spelar kort så att de ska “låta“ dig åka på mission? I sådant fall får du helt enkelt skylla dig själv.

  "Eller för den delen att det nu sitter mödrar som tidigare trott på stridsfordonets "odödlighet" får svart på vitt att det går att slå hål på även den". Så det är Joels fel att någon puckad soldat lurat i sina föräldrar att stridsfordonet är osårbart? Du är lite naiv om du tror att anhöriga inte klurade ut det bara genom att läsa exempelvis SR:s rapportering. Om det inte räcker så kan man ju alltid läsa om hur det dagligen gått för de amerikanska soldaterna. Det krävs ingen kärnfysiker för att räkna ut något sådant.

  Du får gärna utveckla hur informationen gällande callsigns och vilken vagn som träffats kan vändas mot soldaterna nere på plats? För det där om att "inte orsaka panik hemmavid" får man ju helt enkelt stå för själv. Du kan som sagt inte beskylla Joel för att dina lögner inte håller. Paniken orsakars ju snarare av att du inte informerat dina anhöriga om hur den rådande situationen faktiskt är mer än av att sanningen kommer fram. Det är ju då ditt fel att dina anhöriga trott att Afghanistan är en dans på rosor.

  Ja Spectral det är svårt för personer som mig att förstå hur du kan få ett totalt psykbryt på en blogg som bl.a. försvarsmakten tagit initiativ till. Tyvärr känner jag mig då inte snuvad på “allt“ – vad det nu ska innebära – utan jag ser detta som en bra informationskälla och intressantblogg för att hålla koll på hur mina anhöriga i Afghanistan har det. Dina insinuationer om att jag tror att de som åker på mission skulle göra det för mitt stora nöjes skull får bara dig att se ut som en riktigt stor idiot. Att du ens får för dig något sådant visar bara vilken nivå ditt intellekt ligger på.

  Intressant att du klarar av att ge kritik, men inte konstruktiv sådan. Det skulle ju kunna vara farligt i.o.m. att du inte vet vad du pratar om. Då skulle du ju, om möjligt, kunna se ut som en ännu större idiot. Det jag gjorde var att återanvända din så kallade retorik för att visa hur arrogant du är när du försöker ge kritik. Så till syvende och sist hackar du alltså på din egen argumentationsteknik och “retorik“.

  Den där höga hästen du red in på kan du vända på och galoppera med till soldf eller något dylikt. De vill säkert höra om hur ingen annan någonsin kan förstå dig och att om du verkligen, verkligen ville så skulle du också platsa i SSG!

 • 2010-09-28 skrev Spectral

  @Chips Du har verkligen problem med att förstå att all information helt enkelt inte är lämpligt för anhöriga att ta del av. Det handlar inte om att ljuga eller att tuta i någon att det är en dans på rosor. Precis som jag skrev så handlar det om skademinimering under missionens gång. Detaljer kan man alltid ta sen när man är hemma och de anhöriga inte behöver oroa sig dag och natt för vad som ska ske härnäst. Är det verkligen så svårt för dig att förstå komplexiteten av situationen? Du som anhörig borde ju om någon ha en högre förståelse för det.

  Som jag skrev, rapporteringen genom media är inte hälften så detaljerad som texten varit på den här sidan, eller någon av de andra bloggarna/resedagböckerna/facebookuppdateringarna som görs dagligen av individer som inte tänker längre än vad näsan räcker.

  Jag beskyller inte joel för det som händer. Jag ber honom (och andra bloggare) att tänka igenom vad de skriver ett par gånger extra.

  Jag tänker inte sänka mig till din nivå med diskussioner om intellekt osv. Men jag konstaterar återigen att det inte går att ge konstruktiv kritik till människor som absolut inte är i närheten av mottagliga eller för den delen saknar kapacitet att argumentera vettigt utan att behöva förlöjliga eller härma andras argument.

  Du får gärna behålla soldf, och andra möpsidor du säkerligen surfar på dagarna i ändå, för dig själv. Jag har ett riktigt liv att leva och behöver inte leva genom andras upplevelser på nätet.

  When in doubt, dont publish

 • 2010-09-29 skrev Erik

  @Spectral
  Det är ingen idé att diskutera såna här frågor med civilister. Det finns ingen som helst möjlighet för dem att förstå vad som kan vara skadligt i informationen som rinner raka vägen från denna sida till talibanerna. Vi lever i en verklighet och dom i en annan.

  @Chips
  Bara för att man använder en del fina ord innebär inte det att man har en fantastisk retorik. Framförallt inte om man sedan kallar sin motståndare för idiot ett antal gånger. MöP är dessutom kort för militärt överintresserad person och måste ses som en fantastisk komplimang för en person som har valt militären som sitt yrke.

 • 2010-09-30 skrev Chips

  Som jag sagt tidigare, Spectral, så är det ju ändå upp till var och en att bestämma hur lite eller hur mycket information man vill få. Mig rör det inte i ryggen att läsa dessa "hemska" detaljer. De som störs av det får väl helt enkelt strunta i att läsa bloggen! Svårare än så är det inte.

  Tyvärr så sjönk du ju till den nivån redan när du genom insinuationer nedvärderade mitt intellekt och även när du attackerade min argumentationsteknik. Så välkommen till sandlådan. Enda anledningen till att jag har förlöjligat och "härmat" dina argument är för att du ska få en inblick i hur arrogant du är när du skriver som du gör. Du baserar ju grunden av dina argument i att nedvärdera dina opponenter.

  Jag tvivlar inte ett dugg på att du har ett riktigt liv att leva. Jag tvivlar inte heller på att du är en mycket trevlig person på riktigt. Tyvärr håller vi bara inte med varandra när det gäller denna blogg. Så är det ibland. Även jag, tro det eller ej, har ett riktigt liv och jag läser inte denna blogg för att leva genom någon annan. Jag finner den intressant och tycker det är bra att få veta hur mina anhöriga faktiskt har det där borta. Ungefär som att läsa en bok om matlagning inte automatiskt innebär att man vill bli kock.

  Det jag fortfarande finner intressant är att du låser dig ganska mycket på det här med anhöriga. Speciellt när de har ett enkelt val att bara inte läsa bloggen. Du har fortfarande inte lyckats förklara hur informationen på denna sida skall kunna användas i syftet att försätta de svenska soldaterna i fara. Du får mer än gärna utveckla vad du menar!

  Erik, jag har aldrig påstått att jag har en fantastisk retorik. Det var Spectral som tog upp det där med argumentationsteknik och retorik. Jag har heller aldrig sagt att Spectral är en idiot, dock har jag sagt att han framställs som en sådan när han insinuerar vissa saker. Men visst jag är inte mer man än att jag kan erkänna när jag gjort något fel. Spectral, jag ber om ursäkt! Det var helt onödigt av mig att insinuera att du är en idiot och även nedvärdera ditt intellekt.

  Förövrigt vet jag vad en möp är. Annars hade jag inte använt mig av förkortningen. Jag tror tyvärr inte att det är särskilt många som tar det som en komplimang då det gärna sägs om/till personer som faktiskt inte har någon erfarenhet av militärtjänst osv. Men det är väl upp till var och en att tolka kan jag tänka mig.

 • 2010-09-30 skrev Thomas

  Joel!

  Bara så du vet så uppskattar jag både dina inlägg och att du ställer upp för Svea rike, ser fram emot nya inlägg. Det är alltid lätt att sitta i bekväma soffan och tycka en massa men jag har det största förtroende för att det du skriver här inte skulle skada dig själv eller dina kollegor så filtrera bort kommentarerna och blogga vidare. Hang in there...

 • 2010-09-30 skrev Nordmann

 • 2010-09-30 skrev Blomqvist

  Stå på er, jag tror på er och hoppas att ni får det materiell ni behöver!
  härligt och se att amerikanarna kan göra något nyttigt (dvs. så med sina helikoptrar till befogade)

  Hoppas du tar det försiktigt bara med mobilen, efter de hot som framkommit i media mot soldaters familjer, pga användandet av privata mobiler.

 • 2010-09-30 skrev Anonym

  Följt dig och din kamera på en annan site sedan ett tag tillbaka. Trevligt att få lite text till alla bilder nu.

  Hoppas er fortsatta mission går bra

 • 2010-09-30 skrev Anonym

  Tack för ditt inlägg Joel. Ser fram emot fler.
  Det gör ont i hela mig att behöva läsa vissa av dessa komentarer som inte alls hör hemma här.

 • 2010-09-30 skrev Tina

  Fortsätt med ditt goda skrivande, jag tycker iaf att det är jätte intressant, många av mina vänner i uniform är dina vänner.
  Så fortsätt med det goda arbete ni gör och ta hand om varandra!

 • 2010-09-30 skrev fd soldat

  Det är en svår balansgång att förmedla verkligheten till anhöriga hemma och samtidigt inte röja operationssäkerheten.
  Även om jag själv inte uppskattar att anhöriga får veta allt för mycket när man befinner sig i insatsområdet så ser jag ändå hellre att de läser en sån här text (då syftar jag på den senaste månadens inlägg som är skrivna efter inlägget STRID) än kvällspressens rubriker markerade med EXTRA!!!. För även om du skriver dramatiska och detaljrika texter så avdramatiseras själva händelsen litegrand. Har flera gånger fått ringa hem och lugna upprörda anhöriga efter Aftonbladet och Expressens löpsedlar och artiklar med bara sensationella fakta och ingen kontext.
  Att soldater hamnar i strid torde inte vara någon nyhet i Sverige längre, och är det någon som försöker mörka den lilla detaljen för sina anhöriga så är det bara naivt, både i sin roll som soldat och av respekt för de där hemma. Att gömma sig för media är fel väg att gå, och den här bloggen fyller ett viktigt syfte att vara öppen med den faktiska verkligheten därborta, förhindra ryktesspridning och ge de anhöriga därhemma större chans till förståelse för vad deras soldat faktiskt upplevt. Men balansgången mellan OPSEC och vad som kan berättas och vad som är dålig smak att berätta är som sagt svår. I somras var det illa, men idag har jag inget ont att säga, gillar IED-inlägget. Joel, du har visat att du tar till dig av kritiken och du har utvecklats mycket. Fortsätt framåt :D

  Och angående OPSEC så är jag rätt säker att HKV håller ett vakande öga på den här bloggen.

 • 2010-10-01 skrev Swe

  Dags att stänga denna site nu?

 • 2010-10-01 skrev Chips

  Swe, väldigt konstruktivt inlägg! Varför kommenterar du ens om du inte har något konkret att komma med?

 • 2010-10-01 skrev Fox

  Pinsam kille är pinsam.. Lägg ner bloggen

 • 2010-10-01 skrev Chips

  Av någon anledning känns det som att Spectral, Swe och Fox är samma person.

 • 2010-10-02 skrev Swe

  Kan säga att så är det INTE. Det jag misstänker är att du ingår i samma grupp/pluton som bloggaren, och det är också anledningen till att du försvarar denna blogg.
  Jag tycker detta är PINSAMT. Känner kulor som viner? Känner RPG-granater som viner? Det är ju lögn. Ren och skär lögn. Det kan varenda människa som varit i strid bekräfta att man INTE gör. Det bästa måste ju vara att försöka informera anhöriga om vad som händer på ett vuxet sätt istället för att försöka myta ihop en massa häftig text som polarna hemma läser. Men det värsta med denna blogg måste vara det faktum att det röjs så fruktansvärt mycket OPSEC. Nu är det väldigt många som lagt tid på att kritisera bloggen gällande just OPSEC, borde du/ni inte förstå att det kanske är så att ni röjer viktig info? Är det verkligen så svårt att acceptera det? Förra bloggaren (Daniel) har inte tagit emot någon kritik alls gällande OPSEC. Tror du att vi är en grupp folk som gått ihop för att vara elaka? Detta pinky-trams måste sluta...

 • 2010-10-03 skrev Anonym

  Men asså hallå folket?! väx upp lite nu va? Jag gissar att denna bloggen är till för alla som har någon anhörig ute i Afghanistan och till de som är intresserade om vad som sker där nere. Denna informationen vi får här är säkert sann till skillnad allt man läser i tidningen. Jag tycker bara det är intressant att läsa och det hjälper oss att få en bild om vad de gör där nere. Ni som inte tycker om denna sidan kan välja att inte läsa den, svårare än så är det inte, och jag gissar på att FM har god koll om vad som skrivs här och ser till att ingen hemlig information kommer ut. Ni måste tänka på att han bara skriver om saker som varit och inte om vad som kommer ske alltså finns det ingen stor risk för "motståndarna" ska läsa denna sidan och försöka lista ut hur de ska göra nästa gång. Då finns det mycket enklare sätt... Joel jag uppskattar verkligen dina inlägg och bilder och jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb med att informera oss, och gör ett bra jobb där nere. Jag tror säkert att din pappa uppskattade ditt SMS otroligt mycket och jag gissar att många andra i den situationen också hade gjort så.

 • 2010-10-05 skrev Mikaela

  Tack Joel för att du förmedlar väsentlig information om vad som händer hos er! Jag är anhörig och blev så lättad när jag fick veta att denna bloggen fanns, då FS19:s bloggs alla senaste inlägg har gått över till att i princip bara skriva "Stridskontakt", "Svensk patrull i strid", eller "Explosion", en väldigt kort beskrivning och sedan en länk till försvarsmaktens hemsida. De har till och med slutat skriva det viktigaste av allt: Att alla klarade sig!

  Utan att vilja ge mig in i en diskussion vill jag bara undra om inte FM, armémuséum eller någon annan hade stängt denna bloggen på ett ögonblick om den hade riskerat säkerheten hos våra soldater?

  Vi som är hemma och lever en normal vardag kan aldrig förstå hur ni lever i utlandstjänst. Vi kan aldrig förstå varför ni, som någon ovan skrivit, rycker till varje gång en bildörr smäller igen. Vi kan aldrig förstå varför de flesta som kommer hem aldrig blir densamma som innan han/hon åkte.
  På samma sätt som ni aldrig kan förstå att våra liv fryser när vi hör ordet Afghanistan nämnas på nyheterna, eller när telefonen ringer efter att man har hört om strid hos er.
  Vissa av er förstår att att vi blir lugnade och lättade av att höra en soldat, och inte media, beskriva världen och vardagen där nere.

  Tack igen Joel för att du gör vad du kan för att se till att anhöriga får veta vad ni gör och vad som händer!

 • 2010-10-05 skrev Joel Thungren

  Tack Mikaela och alla ni andra som uppskattar bloggen och det jag skriver. Det motiverar mig att fortsätta. Även om det inte alltid är så lätt att skriva om det vi gör. Och tyvärr tar det ibland tid att kunna uppdatera då jag låter många inlägg bli lästa av ett x antal personer först, för att minimera risken att jag skriver något olämpligt. Det är inte alltid så lätt att se det själv.

  Till Swe: Du har alltså INTE varit i strid. News for you, raketer och kulor är INTE ljudlösa när dom passerar runt om en. Jag vet inte vad du är van vid för typ utlandstjänst. Men det här är ingen Saft och Bulla mission, och det är inte Innebandy vi spelar med våra stridsfordon.

 • 2010-10-06 skrev Eric N

  @Spectral: För mig och alla andra som gärna vill gå den militära banan efter studier så är den här informationen ovärdelig, vart annars ska man få reda på hur människor reagerar på strid och vad man kan tänkas förvänta sig där nere. För mil.se ger ingen personlig syn på arbetet där nere, och filmer kan man inte förlita sig på. För de som inte har anhöriga där nere och inte heller tillgång till lösenordsskyddade bloggar är denna sidan guld värd.

 • 2010-10-06 skrev Swe

  "För de som inte har anhöriga där nere och inte heller tillgång till lösenordsskyddade bloggar är denna sidan guld värd."
  där sa du något... Undrar hur många som insett det?

 • 2010-10-06 skrev CNN

  Hmmmm, många vinklar från många intressenter. Personligen tycker jag någonstans mitt emellan, dvs man måste lämna mer information än vad som görs på mil.se för att undvika oro eller rykten. Samtidigt måste man fundera på detaljrikedomen i det som skrivs. I Norge och Danmark är man proaktiva, dvs man vill gå ut med tillräcklig information så fort som möjligt för att minimera risken för rykten, framför allt inom media. Men det är en svår balansgång.........

blog comments powered by Disqus