"If the people are against us, we cannot be successful."

Kriget handlar om hearts and minds

En av uppgifterna vid bevakning av campen är att bemanna själva infarten och gaten. Här kommer man i direkt kontakt med alla som har ärenden hit – lokalanställda arbetare, utländska trupper, jobbsökare, nyfikna och människor som vill ha ersättning för skador de anser att ISAF har åsamkat dem. En äldre man kommer fram till mig och vill ha ersättning då ett av våra fordon har förstört delar av den bro som finns utanför hans hus. Det här är viktiga ärenden som vi ger hög prioritet – ingen skall känna att ISAF finns här nere och beter sig arrogant och inte bryr sig om skador de förorsakat. För skador blir det. Gator och gränder är smala och i dåligt skick. Ett stridsfordon som framrycker i stadsmiljö är inte direkt förlåtande om bandet skulle råka snudda till något oavsiktligt – och även fast vagnsbesättningen är oerhört skickliga på att framföra våra fordon händer det att vi river upp onödigt mycket jord och lera i marken.

Den amerikanske generalen McChrystal som är chef över ISAF har nu proklamerat att det egentliga kriget handlar om hearts and minds – att vinna afghanernas förtroende. "If the people are against us, we cannot be successful." En självklarhet kan man tycka, men amerikanarna har diplomatiskt uttryckt visat prov på bristande omdöme förut. Talibanerna visar förvånansvärt god förmåga i informationskrigföring där de på vissa platser äger stort stöd från lokalbefolkningen. Stödet grundar sig förvisso inte enbart på fredliga metoder men effekten för ISAF blir densamma – personer som gör allt för att vi skall försvinna. Kriget om hearts and minds är därför direkt avgörande för framgång. Den stora frågan är varför det tagit nio år att komma fram till det.

För att vinna förtroende och afghanernas hearts and minds måste ISAF visa att säkerheten kan garanteras samtidigt som meningsfulla projekt kring byar och städer ger invånarna hopp om en bättre framtid. Skolor, sjukhus, infrastruktur, vattenbrunnar, meningsfulla arbeten och en fungerande rättsapparat är oerhört viktiga – men svåra utmaningar att ta sig an. Den lokalbefolkning som skräms till lydnad av kriminella ledare eller religiösa fundamentalister måste känna att vi kan garantera deras säkerhet – att det arbete vi utför också får effekt i deras vardag. När bonden som plöjer åkern med sin åsna känner att vi gör skillnad eller när kvinnan som plockar bomull på fältet uppfattar vår närvaro som positiv, först då kan vi vinna afghanernas hearts and minds.

Arbetet måste ske på fältet av varje enskild soldat – hela tiden och alltid när vi är i kontakt med de människor vars land vi tagit i anspråk för att lösa våra arbetsuppgifter. Den militära säkerheten är en förutsättning för att den civila återuppbyggnaden skall kunna verka parallellt eller ta över när vi drar oss ur – de som hävdar motsatsen är välkomna hit för ett besök i verklighetens Afghanistan.

 

Kommentarer

 • 2010-01-20 skrev Susanne Berglund

  Det är så positivt att kunna följa den grupp lite närmare som sonen befinner sig i. Känns som ni kommer lite närmare hemåt. Ni gör ett fantastiskt arbete. Hälsa och gratulera P. Berglund som fyller år i dag den 20/1. Med vänliga hälsningar hans familj

 • 2010-01-20 skrev Lisa P och Katarina Å, Saltsjöbadens Samskola

  Hej Daniel,
  Förra veckan besökte vi Armémuseet och Utställningen Fredssoldater tillsammans med två klasser i årskurs 9. Våra elever har fått som uppgift att läsa och kommentera något av dina inlägg. Vi hoppas att du får lite spännande hälsningar att läsa!

  Själva tycker vi att det varit mycket intressant att läsa dina inlägg och studera dina fina bilder. Er uppgift i Afghanistan blir mycket mer verklig och levande för oss här hemma.

  Hälsningar
  Lisa P & Katarina Å,Saltsjöbadens Samskola

 • 2010-01-20 skrev Henrik Gyllenram

  Mycket intressanta artiklar. Själv har jag arbetat mycket med FN bilder som bildarkivarie på Armémuseum i Stockholm. Lycka till.
  Vänliga hälsningar Henrik

 • 2010-01-20 skrev Cajsa

  Hej Daniel!
  Kommer följa din blogg som mycket jag kan! Grattis på din födelsedag! Hälsningar Cajsa (IKK05)

 • 2010-01-21 skrev Paps

  Kul att en skola har engagerat sig i din blogg. Ett bra initiativ för att få liv i undervisningen. Det ska bli intressant att följa deras reflektioner och funderingar utifrån vad du skriver.

 • 2010-01-21 skrev Louisen9e

  Det känns verkligt när man läser det här. Bra att man får en annan inblick i det här än bara det man får se på tv.

 • 2010-01-21 skrev Ebba i 9d

  Intressant blogg med mycket fin bilder, det är väldigt bra att du tagit tid att skriva en blogg om det du gör, det man får veta på nyheterna är inte de samma som att läsa från någon som har varit med om det på riktigt.

  lycka till med ditt arbete

 • 2010-01-21 skrev Isabelle S 9E

  Man ser och hör väldigt mycket om krig som i böcker, tv-program och intervjuer, men man har aldrig sett en blogg om just detta. Och det känns roligare att läsa för att bloggar är mer personliga vilket gör att man ser det mer från ditt perspektiv och så blir det mycket mer verkligt.
  Fina bilder och bra text också :)

 • 2010-01-21 skrev SiriL9D

  Hej Daniel! Det är jätteintressant att läsa din blogg! Vi har ju i skolan diskuterat om det finns "bra" krig och om krig kan leda till fred. Jag har varit lite fram och tillbaka i det där eftersom jag inte riktigt visste vad fredssoldater och FN har för uppgift i krig osv. Men nu känns det som om jag har fått klarhet i allt det här. Er uppgift är ju att skydda civilbefolkningen och du har rätt, hur ska ni kunna skydda dem om de inte litar på er? Ert arbete är jätteviktigt, inte bara för att ge säkerhet utan även för att inge hopp. Ni gör ett fantastiskt arbete!

  Mvh

  Siri

 • 2010-01-21 skrev Antonia Niclason 9e

  Bra att få läsa från ett personligt perspektiv istället för media. Det ger en större inblick på hur det egentligen är.
  Fortsätt som du gör, det är ett viktigt jobb du har. Jag förstår att ni gör en stor insats i Afghanistan och ni ser att det finns lösningar, utan att tappa hoppet om landet. Keep up the good work.

 • 2010-01-21 skrev johnL 9e

  Tjena Daniel. Efter jag har läst ditt inlägg så fick jag en mycket bredare inblick. ni har ju en annan plan än att vinna makten, och det är att skydda civilbefolkningen. Den faktoren är som viktigast i detta fall. Folkets förtroende är en viktig kamp att vinna och det tror jag att ni gör så småning om.

  Mvh / John

 • 2010-01-22 skrev Malin Larsson

  Jag tror på er, en vacker dag kommer bonden och bomullskvinnan också göra det. Mitt heart and mind har du i alla fall vunnit för länge sen älskling.

  Jag, mitt hjärta och mina tankar längtar efter dig.

 • 2010-01-22 skrev jakobb

  Det ser ut att vara en bra plan som ni har,hoppas de går bra.

 • 2010-01-22 skrev Mereoni

  Det är fantastiskt att din blogg gör att ungdomar tycker att informationen ger dem ett annat sätt att tänka om era insatser utomlands. Tack för innehållsrik information och fortsatt lycka till med er mission.

 • 2010-01-27 skrev Sinan 9E

  Hej Daniel! Först kan jag börja med att säga att det är inte lätt att vara en fredssoldat och se så mycket! Tror inte dem flesta människorna skulle kunna våga, ta initiativet och skydda folk, hjälpa, skapa fred och försöka få det tryggt i Afghanistan!
  Det är mer inlevelserikt när du skriver, än det man får höra på tv, nyheter etc. Grym blogg, kommer att checka in den då och då för uppdateringar.

  Ha de bra man,hälsningar Sinan 9e (schtekarn)

 • 2010-01-27 skrev FelixH9e

  Hej Daniel. Din blogg är väldigt bra och väcker stort intresse. Det är bra att du skriver denna blogg. Man får en annan syn på saken när man läser om det i en blogg än när de pratar om det på nyheterna. Fortsätt som du gör och lycka till
  mvh Felix

 • 2010-02-01 skrev Jesper

  Varför det tog nio år är inget större mysterium.
  Bush-regeringen med D. Rumsfeld som hellre citerade General Westmoreland som sa: "I don't care about their hearts and minds, as long as I have them by their balls".
  En typisk amerikansk inställning som alldrig fungerar.

blog comments powered by Disqus