Patrull till West of Mes

Så vad har hänt dem senaste dagarna. VI har varit på vår första patrull till West of Mes som skall vara det mest oroliga området inom vårat AOR i nuläget. Vi patrullerade dit i förrgår med en herrejösses konvoj av fordon. Vilket självklart gör att allting tar längre tid än om vi hade åkt som ensam pluton. Men alla drar sitt strå till stacken och är en del av kugghjulet. Meningen med patrullen var att göra VP checks. (vulnerable points). Vilket innebär att vi kollar lägen i terrängen som gör oss uppenbart mer sårbara. Den här dagen inspekterade vi ett x antal vägtrummor så att skyddsgaller satt där det skulle och att inga IED var planterade i eller i anslutning till. Sårbara känns det dock som att vi är hela tiden så fort vi rör oss utanför campen. Speciellt vid tillfällen då vi blir stillastående länge på ett ställe. Någon smart människa har räknat ut att det tar ungefär 20 minuter för insurgenter att bli varse om vart vi befinner oss och för att dem att ta sig dit och genomföra ett anfall eller motsvarande.

Vi är alla medvetna om att så är fallet, men är också medvetna om att vissa uppgifter kräver att vi står still ganska mycket längre än så. Det vi tröstar oss med är att vi har ett övertag i eldkraft och taktisk krigsföring om något skulle hända. Tyvärr är det oftast fienden som besitter det vikta initiativläget. Dom bestämmer tid och plats och skjuter oftast första skotten vid sammanstötar.

Hur som helst, efter våra VP checks så patrullerade vi vidare och rekade vägar in till ett par byar vi också skulle patrullera, dock till fots. På en mindre väg som ledde in till en mindre by så stannade vi och genomförde VP check med minsökare. Där våra kära EOD:are (Explosive Ordonance Disposal) stöttade oss med kunskap och effektivitet. Då det tar alldeles för lång tid då vi gör detta på egen hand. Enligt mig, mest på grund av vår oerfarenhet i just detta moment med minsökare. Det tog inte speciellt mycket kortare tid för att EOD hjälpte oss. Men långsiktig så ska nog deras hjälp, och tips leda till att vi blir effektivare på egen hand.

Jag gick själv med den där minsökaren förra veckan vid ett tillfälle. Och jag kan säga att det är ett minst sagt frustrerande arbete. Även om man ställer in den på att inte vara speciellt känslig så piper det cirka en gång per meter. Och är man ovan som jag och alla andra i vår pluton är med detta instrument så blir man lätt förvirrad och orolig för att man missar något som kan vara farligt. För det är praktiskt omöjligt att frilägga allt som piper. Man måste jobba upp någon form av magkänsla för när det kan vara något farligt. Plus att man verkligen får titta på hur marken ser ut runt omkring. Om någon har planterat något så kan man nog väldigt ofta se det på hur marken ser ut på och intill det nedgrävda föremålet/föremålen.

Den färdighetsnivån har vi inte nått än vilket gör att man blir orolig att man som sagt missar något farligt och att man ska vara orsaken till att egna soldater sprängs i bitar. Det är det värsta med att jobba med minsökare enligt mig. Sedan är det ju också sjukt varmt här denna årstid. Och ni anar inte hur mycket utrustning en svensk soldat bär på. Det är helt vansinnigt vad man svettas. Man känner också hur olika utrustningsdelar börjar skära in och trycka hårt mot huden efter en stund, ögonen svider av den salta svetten som rinner ner i dem, samtidigt som man ska fokusera på att jobba rätt med minsökaren. Som också tröttar ut en relativt snabbt i armen. Så man får byta arm fram och tillbaka med jämna mellanrum. Nej att göra VP checks med minsökare är verkligen inte något glamoröst arbete.

Den där dagen tog många olika saker lite för lång tid att genomföra så vi hann inte med någon fotpatrull i en av byarna som var planerat från början. Utan lade istället in det på morgondagens schema.