Utspisning

Valvecka på FOB

En vecka stationerade på FOB(Forward Operation Base) från och med igår. Där vi bor tillsammans med ett antal ANA(Afghan National Army) soldater med tillhörande tyska OMLT(Operational Mentoring and Liaison Team)soldater plus ett antal ANP(Afghan National Police) poliser.

Vi skall under kommande vecka(läs förra veckan) understödja dessa enheter under det kommande valet. Anledningen till att vi befinner oss på en FOB denna tid är för att snabbt kunna understödja. Att inte behöva åka från CNL(Camp Northern Lights) varje gång det blir oroligheter.

Gårdagen var första dagen på FOB. Där halva plutonen stannade kvar och förbättrade försvaret och den allmänna camp standarden. Andra halvan, som min grupp ingick i genomförde en patrull i en närliggande by med lite olika svenska enheter.

När vi svängde av vägen som ledde in till byn vi skulle till, så observerade jag två bilar som stannade och ur vardera bil klev cirka fem sex personer. De hälsade på varanda, men ganska direkt efter hälsandet såg jag att det blev lite hetsk stämning. Några började brösta upp sig mot varandra och knuffas. En kort stund senare urartade det till ett regelrätt slagsmål några av männen emellan. Det utbyttes våldsamma sparkar och slag under några sekunder, lagomt tills att en av männen plockar fram en pistol och riktar mot den andra gruppen av män. Slagsmålet slutar, männen med vapen hoppar in i sin bil och sticker från platsen. Vi framrycker dit för höra med männen i den andra bilen vad som hände. Men strax innan vi anländer till platsen så sticker även dessa män iväg i sin bil. Fortfarande oklart vad som verkligen hände.

Väl i byn gjore vi avsittning och patrullerade till fots. Byn var öde och tom. Anledningen till det var tydligen att de hade sin bönestund just då. Men till slut började de titta fram lite afghaner som var samverkansvilliga. Min grupp och Foxtrot gruppen stod för försvaret och observationen under tiden de andra samverkade. Det hela tog sin tid, och man började bli ganska svettig trots att man stod still och att solen nu för tiden inte hettar lika mycket som för en månad sedan.

Efter patrullen tillbakaryckte vi till basen och gjorde iordning tältsängar och annat som behövs för att överleva en vecka i en FOB.