• På väg mot nya uppdrag.

  Skurkar i området

  Nu var det ett tag sedan jag skrev. Det har att göra med att min grupp har varit hemma på "leave" (semester) i ca 10 dagar. Och den tiden är inte mycket att "blogga" om. Den har spenderats på vanligt Svensson vis.

  Men nu är vi iallafall tillbaka, sedan fyra dagar. Första dagen spenderades mestadels helt utslagen i sängen. Med undantag för ett par genomgångar där vi uppdaterades om läget och vad som har hänt och kommer hända. Jag vet inte hur det fungerar med Jetlag, om det är pga av tidszonerna man blir trött eller bara själva resandet. För tidsskillnaden mellan Afghaninstan och Sverige är inte jättestor. Vi ligger två och en halv timme före. Hur som helst så var tröttheten enorm den dagen.

  Dagen därpå så blev vi "briefade" om en ny operation som skall börjas jobba på. Som vanligt i West of Mes. Vi verkar få spendera större delen av missionen i det området. Men det är bra att vi jobbar i "närområdet" såklart. Och jag fick ju se andra delar av Afghanistan senast jag var här. Då större delen av den missionen spenderades i eller runt våra PO:s områden. (Provincinal Office).

  För att återgå till dagens uppdrag. Vi skall från och med nu fokusera på en annan by där det enligt uppgift rör sig en del "skurkar". Vi åkte ut tidigt torsdag morgon, grupperade inne på en FOB (Forward operation base). Planerade kommande patrull i byn. Jag och fyra andra ur plutonen blev kvar i FOB under dagen för att förstärka campförsvaret. Och det genom att fylla en hel drös med sandsäckar som sedan takiskt placerades ut efter campkommendantens order. Det var som vanligt tungt att utföra fysiska arbeten i den som så oftast stekande solen. Men man har blivit hyfsat anpassad till det nu. Visst man svettas helt ofantligt mycket. Men man bryr sig inte längre om det lika mycket. Det är bara att ta pauser för att ösa in H2O i ansiktet med jämna mellanrum, sedan fortsätta kämpa, sedan så är det ju roligt med fysiska uppgifter också. Det är lustigt när man tänker på dessa kopiösa mängder vatten häller i sig om dagarna och hur många gånger man urinerar på ett dygn. Det kan faktiskt vara så att man inte urinerar överhuvudtaget vissa dagar. Inte alls bra såklart...

  Vi var iallafall så gott som klar med det riktiga grovjobbet lagomt till att resten av plutonen återkom från sin patrull. Som hade gått lungt och smidigt till. Trots att våran tolk skrämt upp dom lite innan med att i stort sett peka ut alla invånare i byn som insurgenter. Men det är väl tur att han jobbar som tolk och inte med intellegence uppgifter.

  De få poliser som bemannar FOB åt oss tycker det är jättebra att vi är där. För då vågar inte insurgenterna ge sig på dom. Vilket de gör lite då och då när vi inte är där. Jag tycker det är synd att de inte gör det när vi är där...Vi skulle kunna lösa problemet åt dem isådanafall.

  Vi spenderade natten där och genomförde morgonen efter en till patrull i byn och samverkade med lite andra polisposteringar för att uppdatera oss på läget. Sedan återgick vi till CNL (Camp Northern Lights) för vård och återhämtning.

  Vården tog hela dagen. Vi har inventerat varenda lite pinal och städat ut varenda dammkorn i hela vårat garage. Låter inte så kul kanske, men kombinerar man det med att skoja med varandra under tiden så är det faktiskt ganska kul. Plus att det blir lite smygfys samtidigt.

  I skrivande stund har FOB (forward ooepration base) som jag precis skrivit om blivit beskjuten och vi har enheter som rycker ut dit för att undsätta/understödja våra stackars ANP (Afghan National Police) som bemannar den.

  Dessutom har en svensk enhet blivit påskjutna av okänt antal insurgenter. Där vi tyvär fått en svensk soldat skadad. Dock lindrigt så det ska nog inte vara någon fara. Men insurgenterna hade också lyckats slå ut ett fordon. Om det var svenskt eller afghanskt är oklart i nuläget.

  Vi har inte blivit utskickade, eftersom det redan finns så pass mycket svenska trupper i området nu. Men vi ligger i 30 minuters beredskap ifall helvetet skulle braka lös.

  Så det är bäst jag stänger ner nu och vilar min trötta hjärna med tillhörande kropp. Ifall vi måste rycka ut inatt.

  Over and out.