Utställningen

På nyheterna igår – idag på Armémuseum. 
Varje dag läser vi i tidningar och ser på tevenyheter om svenska soldater på plats i utlandet. Med start i FN:s bildande 1945 följer museet utvecklingen och visar vardagen för dem som deltar. Här beskrivs hela spannet - från FN:s resolutioner ända ner till de oxblodsfärgade liksäckarna av plast.

karta.png

Tre miljöscener visar Kongo 1961, Cypern på 1980-talet, Mellanöstern på 1990-talet och Kosovo 2004. Besökarna får även se utrustning och vardagsföremål, till exempel en tropikuniform använd i Afghanistan 2006, samt en stridsvagnsmina från 1957, funnen i Sinai.

Fredsfrämjande verksamhet är ingen lätt uppgift. Utställningen problematiserar insatsernas nytta, och belyser hur civilbefolkningen och den enskilde soldaten påverkas av uppdraget.

Utställningen är en del i ett större projekt som omfattar en bok med tolv artiklar kring ämnet fredsbevarande insatser (Fredssoldater, 2009, finns att köpa i museibutiken för 249 kr), samt en audioguide som lanseras i december med bland annat intervjuklipp från soldater med utlandserfarenhet.

Som en del av utställningen Fredssoldater har Johanne Hildebrandt, exklusivt för Armémuseum, regisserat en dokumentärfilm. Ett smakprov ser du här ovan. Filmen visas i sin helhet på museet från och med 11 Januari 2010.