Tods bilskor

Tod’s är de världens mest kända bilsko

Det typiska fenomenet där många blir näst intill galna så fort vädret börjar se lite ljusare ut har vi redan fått ta del utav. Exempel, när det är stabilt solsken fast temperaturen når knappt 10 grader men lik förbannat ska man fälla ner cabben på sin bil. Det är väl inte förrän efter påsk i alla fall våren börjar sätta sig stabilare, men visst, det är ju självklart att den långa längan efter ljus och torra gator tar fram dessa sidor hos vissa. Snart så…

Italienska Tod

Att åka på längre utflykt med bil är riktigt kul utav flera anledningar så här års. Torra och ohala vägar för att nämna en. Vi ska dock inte gå in för långt på just bilavdelningen utan fokusera på det du har på dig på fötterna och vilken sko är skönast att köra bil i? Jo, bilskon, eller driving mocs. Italienska Tod’s har modellen som för dem är vad 911 är för Porsche. Modellen heter Gommino och är döpt efter dess karaktäristiska gummipluppar på undersidan utav skon. Företaget i sig är idag ett imperium så stort och framgångsrikt att grundaren Diego Della Valle mer eller mindre kan återställa Colosseum i Rom. Kan det verkligen stämma? Ja, donationen för återställningen är redan gjord och har även påbörjats. Men likt allt annat fanns det ett startskott för Diego Della Valle.

Levererade till Sachs Fifth Avenue

Diegos pappa levererade italienska skor till bland annat Sachs Fifth Avenue i New York, dit Diego fick följa med och fäste känslorna vid ett par mockasiner som bortsett från kvalitet och hur billigt gjorda de var lyckades väcka en idé. Det paret blev inspirationen för de välkända mockasinerna som Tod’s idag levererar. Det fanns dock ett företag som gjorde en liknande sko före Tod’s, nämligen italienska Car Shoe. Dessa var riktade mot rika eftersom läderskor enbart för bilkörning inte var något alla hade råd med. Diego Della Valle tog tillfället att skapa sin Gommino med en tanke att den skulle funka för den större massan och inte bara i bilen.

Högkvalitativa läderprodukter

Det som väger väldigt tung hos företaget är just att tillverka riktigt högkvalitativa läderprodukter, men även att de anställda ska ha det så bra som möjligt. Besattheten för god kvalitet sträcker sig tillbaka till Diegos farfar. Det är utan tvekan en av de större faktorerna till företagets framgång. Då filosofin är att de som framställer dessa högkvalitativa produkter även ska ha en arbetsplats som låter dem skapa dessa har man i deras högkvarter bland annat ett in-house-daghem för barnen, gym, restaurang och även ett auditorium med utställningar och föreläsningar.

Det råder dock delade meningar till hur användbar bilskon är. Det är nog inget man har på sig varje dag och definitivt begränsade till just varma och torra dagar. Men komforten är galant och med ett par Tod’s på fötterna kan nog de flesta drömma sig iväg till en scen där man sitter i en Ferrari 250GT och kör längs med de finaste landskap Italien har att erbjuda.